Canicula absolut anormala din Rusia si inundatiile catastrofale din Pakistan au o cauza comuna – modificarea comportamentului fluxurilor de aer din straturile superioare ale atmosferei, crede meteorologul britanic Michael Blackbern, citat de news.ru. In acelasi timp, cercetatorii rusi afirma ca temperaturile ridicate care au afectat tara nu reprezinta inca o dovada a schimbarilor climatice.

In opinia specialistului britanic, curentii de aer de mare altitudine se deplaseaza cu o viteza care depaste de sase ori pe cea a vanturilor de la suprafata terestra. Curentii, care circula de la vest la est, pot oscila de la nord la sud, formand asa numitele unde Rosbey, asemanatoare meandrelor formate de cursul apelor rapide. La mijlocul lunii iulie, aceste unde „s-au blocat”, fenomen care apare atunci cand undele Rosbey incep sa sa deplasaze spre vest, impotriva cursului. De obicei, curentii sunt mai puternici, dar de aceasta data „meandrele” au ramas pe loc, creand, astfel, conditii ideale pentru fenomene atmosferice extreme. Intepenita, unda a stopat inclusiv deplasarea sistemelor atmosferice de la cele doua capete ale meandrelor.

In Pakistan, aceasta situatie a coincis cu musonul de vara, care a adus, prin urmare, mai multe deversari de apa.

Pe de alta parte, curentii de aer cald blocati de-a lungul „meandrelor” au ramas indelung deasupra Rusiei, asigurand un flux continuu de aer cald si uscat din Africa si calduri neobisnuite.