​Premierul rus Vladimir Putin a participat, marti, la stingerea unor incendii in regiunea Ryazan, transmite Reuters. Presa de la Moscova a publicat mai multe imagini in care Putin poate fi vazut in scaunul de copilot al unui avion care arunca apa peste focurile care ard in zona capitalei ruse.

Vladimir PutinFoto: Reuters

Putin a zburat in zona de sud-est a Moscovei intr-un avion Be-200 care participa la operatiunile de stingere a incendiilor de padure. Avionul in care se afla premierul rus a aruncat 24 de tone de apa pentru a stinge doua incendii.

AFP a scris recent ca, in perspectiva posibilei candidaturi la alegerile prezidentiale din 2012, Putin a luat parte in ultimele luni la mai multe evenimente de imagine: in aprilie, el a mers in Oceanul Arctic unde, pe insula Teritoriul lui Franz Josef, a ajutat cercetatorii sa monteze o zgarda cu emitator la gatul unui urs polar in greutate de 230 de kilograme, in timp ce, in iulie, a participat impreuna cu actorul Jean-Claude Van Damme la un meci de Ultimate Fighting, o combinatie intre box fara manusi si karate in care aproape orice lovitura este permisa, foarte popular in sudul Rusiei. De asemenea, la sfarsitul lunii iulie, Putin a condus o motocicleta Harley Davidson in Sevastopol (Ucraina), laudand acest "simbol al libertatii".

Cu toate acestea, ratingul premierului este cel mai coborat din ultimii ani. Potrivit Vedomosti, Putin se bucura de increderea a 61% dintre respondenti (ca in 2006), cota neschimbata comparativ cu luna iunie. In ianuarie, acest procent a fost de 69%.

De asemenea, presedintele Medvedev este in scadere in ceea ce priveste rata de popularitate. Astfel, potrivit datelor FOM, comparativ cu ianuarie, cand presedintele Medvedev era creditat cu 62% din increderea cetatenilor, pana la 1 august au mai ramas numai 52%. Un procent atat de scazut nu s-a mai inregistrat din 2008, cand a izbucnit criza economica.

Centrul national pentru sondarea opiniei publice fixeaza aceeasi tendinta: Medvedev a coborat de la 44% la 39%, Putin, de la 53% la 47%.