Bogatii Germaniei au respins o invitatie facuta de investitorul Waren Buffet si de fondatorul Microsoft, Bill Gates, de a se alatura campaniei "Giving Pledge" si a-si dona cea mai mare parte a averilor, relateaza Der Spiegel. Initiativa miliardarilor americani a fost criticata in Germania, unde bogatii au afirmat ca donatiile nu ar trebui sa inlocuiasca obligatiile ce pot fi mult mai bine indeplinite de catre stat.

34 de miliardari americani au promis saptamana trecuta ca-si vor dona cel putin 50% din averi in scopuri caritabile, ca parte a unei campanii lansate de Buffet si Gates. Printre cei care au anuntat ca se vor alatura campaniei se numara Michael Bloomberg (primarul din New York), Larry Ellison (unul dintre fondatorii Oracle), magnatul energiei T. Boone Pickens, mogulul media Ted Turner, David Rockefeller si investitorul Ronald Perelman. Campania "Giving Pledge" a fost intampinata "cu scepticism" in Germania, relateaza Der Spiegel.

"Pentru cei mai multi oameni, acesta este un lucru mult prea ostentativ", a declarat administratorul averii unui miliardar german contactat de catre Gates. Acesta a adaugat ca multi dintre bogatii contactati si-au transferat deja organizatiilor caritabile parti mult mai mari din propriile averi decat au facut-o miliardarii din SUA.

De exemplu, Dietmar Hopp, unul dintre fondatorii companiei SAP, a transferat deja 2.9 miliarde de euro unei fundatii, in timp ce Klaus Tschira, un alt fondator al SAP, si-a donat jumatate din avere.

Der Spiegel publica un interviu cu Peter Krämer, un armator multimilionar din Hamburg, unul dintre cei mai inversunati critici ai campaniei "Giving Pledge." Krämer, care in 2005 a donat milioane de euro pentru programul UNICEF "Schools for Africa," a afirmat ca initiativa americanilor este "foarte problematica... Acolo bogatii au o optiune: mai bine sa donez sau sa platesc taxe? Donatorii iau locul statului, lucru inacceptabil".

Krämer sustine ca astfel "totul nu e decat un transfer prost de putere de la stat la miliardari. Nu e statul cel care determina ce e bun pentru oameni, ci mai degraba bogatii vor sa decida asta... Ce legitimitate au acesti oameni pentru a decide unde se duc sume uriase de bani?"

Miliardarul german afirma, referindu-se la bogatii americani, ca "40 de oameni super-bogati vor sa decida cum vor fi utilizati banii lor. Acest lucru este opusul unui stat democratic legitim".

Krämer a afirmat ca "SUA au un sistem social nefericit si acest lucru este, singur, un motiv ca donatiile sa fie parte din viata de zi cu zi".

Intrebat daca germanii bogati ar trebui sa-si doneze o parte din averi, Krämer a afirmat: "Nu, nu in aceasta forma. Ar avea mai mult sens, de exemplu, sa lucram si sa donam banii organizatiilor caritabile consacrate".​

Warren Buffet si Bill Gates vor ca miliardarii sa-si doneze cel putin 50% din averi

In iunie, CNN Money anunta ca Warren Buffet si Bill Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Potrivit informatiilor, in ultimii patru ani, Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume dupa Carlos Slim si Bill Gates, a donat fundatiei sotilor Gates 6,4 miliarde de dolari. Impreuna cu banii donati chiar de Bill si Melinda Gates, fundatia a reusit sa ofere, in fiecare an, aproximativ 3 miliarde de dolari, in special organizatiilor medicale.

Intr-un calcul aproximativ, intreaga avere a celor 400 de miliardari din topul Forbes s-ar ridica la 1,2 trilioane de dolari. Astfel, daca acestia s-ar angaja la initiativa celor trei, s-ar strange 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile.

Buffett a explicat ca oamenii foarte bogati se gandesc ce ar putea face cu averile lor, insa amana decizia, uneori pana la momentul cand e prea tarziu.

"Daca asteapta sa isi scrie testamentul la 90 de ani, sansa ca puterea lor de gandire si vointa sa fie mai bune decat in prezent este nula", a spus celebrul investitor.

Ideea s-a dezvoltat anul trecut, la o intalnire intre miliardari, prezidata de David Rockefeller la New York, la care au luat parte, printre altii, Oprah si Michael Bloomberg, primarul New York-ului si al optulea cel mai bogat om din SUA.