Incendiile si smogul care a invaluit Moscova distrug dorinta traderilor occientali de a-si continua afacerile in capitala rusa, scrie RBKDaily. Analistii avertizeaza ca urmarile fenomenelor naturale anormale pot afecta capitalizarea marilor companii nationale. Pe termen lung insa, consecintele nu sunt atat de infricosatoare, iar o posibila crestere a inflatiei poate veni in folosul anumitor ramuri. Dezvoltand subiectul, Kommersant scrie ca pierderile suferite de economia Rusiei dupa mai bine de o luna de conditii meteorolgice nefavorabile si de incendii ar putea costa 1% din cresterea PIB in 2010.

Dezastru in RusiaFoto: Reuters

Majoritatea catastrofelor care s-au produs in ultimii 12 ani in Rusia au avut loc in luna august. „Caracter absolut negativ al sezonului este evident si, de aceea, investitorii trebuie sa actioneze in mod corespunzator. Cu toate ca temperatura si pietele de capital cresc impreuna in aceasta vara, indicii cheie raman sensibili la previziunile potrivit carora august va fi o luna nefericita”, cred expertii GF Global Trading.

Reportaj EuroNews despre incendiile de padure:

Cea mai mare temere consta in faptul ca situatia exceptionala creata de incendii ar putea duce la incetinirea, daca nu chiar stagnarea procesului de relansare a economiei Rusiei. De aceea, recomanda analistii, „vindeti actiunile companiilor pe care mizeaza guvernul pentru acoperirea gaurilor din buget sau pentru mentinerea in frau a inflatiei”. Printre companiile avute in vedere figureaza inclusiv Gazprom si intreprinderile petroliere.

Scaderea interesului investitorilor straini pentru Rusia este confirmata si de datele statistice. Potrivit EPFR Global, in saptamana care s-a incheiat la 4 august, in fondurile rusesti au intrat 14 miliarde de dolari. „Este o picatura intr-un ocean. Aceste date arata ca noi nu mai reprezentam interes pentru investitorii straini”, spune Evghenia Volkova, de la Infin. „Oamenii se tem pentru sanatatea lor si fug din Moscova. Schimbul de marfuri inregistrat nu reprezinta aproape nimic si, dupa toate probabilitatile, nu trebuie sa ne asteptam la o ameliorare in viitorul imediat. Toti au inteles ca situatia asta va mai dura ceva timp la Moscova”, a completat Eduard Lebedev, de la fondul de investitii Kapital.

Pierderi de 15 miliarde de dolari

Dezvoltand subiectul, Kommersant scrie ca pierderile suferite de economia Rusiei dupa mai bine de o luna de conditii meteorolgice nefavorabile si de incendii, ar putea costa 1% din cresterea PIB in 2010. Ceea ce inseamna aproximativ 15 miliarde de dolari.

Este vorba numai despre cheltuielile directe si de consecintele pe termen scurt. Consecintele distrugerii mediului inconjurator nu au fost, deocamdata, calculate, mentioneaza Kommersant. Tentativele oficiale de evaluare a pierderilor generate de canicula si incendii vor apare nu mai devreme de sfarsitul anului 2010. Datele referitoare la productia de marfuri si servicii vor fi cunoscute odata cu publicarea, saptamana viitoare, a statisticilor privind productia industriala pe luna iulie.

Deocamdata, se constata numai reducerea prognozelor oficiale privind productia de cereale, care au fost reduse la 60-65 milioane de tone. In urma cu numai o saptamana, se vorbea despre 70-75 milioane de tone. Interdictia de exportare a graului va costa aproape 3 miliarde de dolari si va genera o inflatie alimentara, inclusiv prin scumpirea marfurilor de import.

Vezi o relatare RT despre smogul care a invaluit Moscova.