ONU a declarat luni ca inundatiile masive din Pakistan au afectat 13,8 milioane de oameni, eclipsand astfel nivelul distrugerilor provocate de tsunamiul din 2004 sau cutremurul din Haiti, transmite AFP.

Evacuari din calea inundatiilor din PakistanFoto: Reuters

Guvernul pakistanez si oficialii ONU au facut apel pentru mai multe eforturi urgente, iar presedintele Asif Ali Zardari se va intoarce in tara, dupa un turneu european intens criticat.

Intreaga vale Swat din nord-vest, unde Pakistanul a dus o campanie majora impotriva insurgentilor talibani anul trecut, a fost izolata la sfarsitul saptamanii, precum si parti din regiunile Punjab si Sindh.

"Acest dezastru este mai grav decat tsunamiul, decat cutremurul din Pakistan din 2005 si cutremurul din Haiti," a precizat purtatorul de cuvant al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor unmanitare.

ONU estimeaza ca 1.600 de oameni au murit in inundatiile din Pakistan, iar guvernul a confirmat 1.243 de morti. Aproximativ 220.000 de persoane au fost ucise de tsunami-ul din decembrie 2004 din sud-estul Asiei, iar 5 milioane au avut de suferit de pe urma sa.

In regiunea Sindh au fost evacuati aproximativ 1 milion de oameni.

Guvernul a declarat ca mai multe state, inclusiv SUA, au promis ajutoare de 92,8 milioane de dolari, dar organizatiile caritabile islamice, suspectate ca ar avea legaturi cu grupuri extremiste, au aratat eforturi mai vizibile.

Elicopterele militare americane au reluat operatiunile de salvare luni, dupa ce au fost nevoite sa ramana la sol de sambata, din cauza ploilor abundente.

ONU a estimat ca aproximativ 500.000 de oameni au ramas fara case si 1,4 milioane de acri de teren arabil au fost distruse numai in provincia Punjab.

Meteorologii au anuntat ca ploile musonului vor scadea in intensitate in urmatoarea perioada.