Presedintele american Barack Obama a salutat luni vestea ca cimentul folosit la astuparea putului de extractie avariat din Golful Mexicului s-a uscat si rezista, un pas cheie in eforturile de a stopa scurgerea de titei cauzata de explozia platformei companiei British Petroleum, informeaza AFP.

"Ieri am aflat ca procedura de cimentare a fost una de succes. Ultimii pasi vor fi facuti la finalul lunii august, cand puturile de deversare vor fi terminate, dar ce este clar este ca batalia pentru stoparea titeiului este aproape gata," a declarat Obama.

Presedintele a precizat insa ca eforturile de restaurare a mediului si a economiei din zona de coasta a golfului se afla la inceput.

"Munca va continua. Am un angajament asumat fata de oameni ca le voi fi alaturi, nu numai pana cand putul va fi inchis, ci pana cand se vor recupera de pe urma pagubelor," a spus acesta.

Compania British Petroleum a anuntat luni ca a cheltuit 6,1 miliarde de dolari ca raspuns la dezastru, incluzand toate operatiunile de stopare, precum si plangerile achitate si costurile platite guvernului american.

BP estimeaza ca dezastrul cauzat de prabusirea platformei Deepwater Horizon ii va costa 32,2 miliarde de dolari. Luni, compania a depus o transa de 3 miliarde de dolari intr-un fond pentru despagubiri care se va ridica la 20 de miliarde.