Un fost capitan de armata britanic, in varsta de 34 de ani, a devenit luni primul om care a mers de-a lungul fluviului Amazon, de la izvor pana la varsare, dupa ce a avut de indurat "50.000" de intepaturi de tantari, atacuri ale scorpionilor si boli de piele, intr-o odisee care a durat doi ani si jumatate, transmite Reuters.

Ed Stafford si Cho ajung pe plaja Marapanim din Brazilia, dupa 859 de zileFoto: Agerpres

Ed Stafford si-a incheiat luni calatoria, dupa 859 de zile, cand a ajuns pe o plaja de la Atlantic, la aproximativ 150 de km nord-est de orasul brazilian Belem. Cu numai 85 de km inainte de finalul celor 9.650 km, Stafford lesinase din cauza oboselii.

Stafford si-a propus ca, prin calatoria sa, sa atraga atentia asupra amenintarilor care vizeaza padurea tropicala si locuitorii ei, folosind un video satelit portabil pentru a-si posta calatoria, pas cu pas, pe Walkingtheamazon.com.

Britanicul planuise sa isi incheie expeditia intr-un an, insa calatoria a fost prelungita de inundatii care l-au fortat sa aleaga o ruta ocolitoare care i-a lungit calatoria cu 3.200 km. Amazonul are o lungime de 6.400 de km, depasita numai de Nil.

Stafford si-a inceput calatoria alaturi de aventurierul Luka Collyer, dar cei doi s-au certat chiar in prima parte a drumului, iar Stafford a decis sa continue singur.

In iulie 2008 i s-a alaturat un padurar peruan, Gadiel Cho Sanchez Rivera, care a promis ca i se va alatura timp de cinci zile, insa a ramas cu el pana la final.

Britanicul a fost "acuzat de crima pe nedrept de doua ori, inchis, urmarit de indieni Ashaninka cu arcuri si sageti, bastinasii ostili i-au introdus cu forta in gura apa amestecata cu ciment, a fost intepat de sute de viespi, si a trebuit sa asiste atunci cand Cho i-a indepartat un taun din cap cu superglue si o aschie de copac", potrivit echipei media a lui Stafford.

Comunicatul informeaza de asemenea ca Stafford a indurat "50.000" de intepaturi de tantari, a trait pe o dieta de pesti piranha, orez si fasole, s-a ferit de mai multe specii de serpi, de tipari, scorpioni, furnici, si a contractat o boala de piele.