In cazul in care proiectul „legii privind fortele de politie” va fi adoptat sub forma lui actuala, incepand de anul viitor in Rusia va apare o noua structura de ordine. Angajatii ei vor primi prerogative mult mai ample, inclusiv in ceea ce priveste patruderea in locuinte cu fortarea incuietorilor in orice ora a zilei, verificarea, fara un motiv aparent, a documentelor in organizatii si introducerea de reprezentanti in organele puterii de stat. In schimb, politistii nu vor mai putea sa critice conducerea si vor intra sub controlul societatii civice.

„Legea militiei” a fost adoptata inca din 1991, ultimele modificari datand din februarie anul curent.

Noua „lege a politiei” nu numai ca difera prin volum de actul normativ in vigoare, dar cuprinde si alte principii. Din noul act a disparut „structura organizatorica” a viitorului organ de ordine, conform caruia actuala militie a fost impartita in doua blocuri – criminala si cea pentru securitate sociala.

Pe de alta parte, scrie Kommersant, pastrand din vechea lege drepturile militiei, noul act le extinde pentru viitoarea institutie. De exemplu, politia vrea sa pastreze dreptul de folosire a mijlocelor de transport si de comunicatii care apartin cetatenilor si organizatiilor pentru exercitarea obligatiunilor de servici, precum si functia care revine acum inspectiei rutiere, aceea de „control a activitatii organizatiilor care efectueaza revizia tehnica obligtorie a autovehiculelor”.

In al doilea rand, politia vrea nu numai sa intre in casele oamenilor, dar sa „patrunda in incinta lor la orice ora din zi sau din noapte, chiar cu pretul distrugerii dispozitivelor de inchidere, a tuturor elementelor care impedica intrarea”.

„Daca societatea si militia o vor duce mai bine dupa reorganizarea si redenumirea institutiei, nimeni nu stie”, a declarat deputatul Adalbi Shagoshev. Militia a fost de nenumarate ori reorganizata, dar acum, intr-adevar, a venit timpul politiei, pentru ca militia si-a pierdut orice urma de respect in fata societatii”, a adaugat el.