Supravietuitori, rude si oficiali au adus, luni, un omagiu victimelor bombardamentului nuclear de la Nagasaki, produs in urma cu 65 de ani. Ei au tinut un moment de reculegere la ora 11:02, atunci cand bomba atomica lansata de SUA a cazut peste orasul japonez. Ceremonia, organizata in Parcul Pacii din Nagasaki, a adunat laolalta reprezentanti din peste 32 de tari, un nou record de participare. Niciun oficial american nu a participat insa la eveniment, scrie Associated Press.

Nagasaki, 9 august 1945Foto: Agerpres

Primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, si-a inceput discursul printr-un apel mondial de abandonare a armelor nucleare.

"Nagasaki, impreuna cu Hiroshima, vor continua eforturile de a convinge lumea ca cea mai buna solutie este renuntarea la armele atomice," a declarat Tomihisa Taue, in prezenta prim-ministrului japonez Naoto Kan.

Statele Unite nu au trimis niciun oficial la comemorarile din Nagasaki, argumentand programul incarcat al lui John Roos, ambasadorul american in Japonia. Ross a participat vineri, in premiera, la ceremonia din Hiroshima.

Pentru prima data, insa, reprezentanti din Israel, Franta si Marea Britanie au participat la comemorarea victimelor din Nagasaki.

Pe 9 august 1945, la ora 11.02, Statele Unite au lansat o bomba atomica asupra orasului Nagasaki, dupa ce Japonia atacase Pearl Harbour. Explozia s-a produs in apropierea Catedralei Catolice, din cartierul Urakami in momentul mesei duminicale. 40.000 de oameni au murit pe loc, dar bilantul victimelor s-a dublat in urmatorii ani din cauza radiatiilor. Bomba de la Nagasaki a explodat cu o forta echivalenta a 21.000 de tone de explozibil conventional. Efectul a fost catastrofal, dar umbrit de ceea ce se intamplase cu trei zile mai devreme la Hiroshima, unde numarului victimele a fost de doua ori mai mare. Cateva zile mai tarziu, pe 15 august 1945, Japonia s-a predat, marcand sfarsitul razboiului.

Statele Unite nu au prezentat niciodata scuze pentru aceste atacuri, desi guvernul nipon a solicitat acest lucru in repetate randuri.