​Rata zilnca a deceselor in Moscova s-a dublat in aceasta perioada, din cauza fumului de la incendiile de padure si a caniculei, a anuntat luni un oficial, dupa ce autoritatile au fost acuzate in presa ca musamalizeaza efectele dezastrului care afecteaza milioane de moscoviti, transmite AFP.

Piata Rosie, acoperita de smogFoto: Reuters

"In conditii normale, 360-380 de oameni mor in fiecare zi. Acum cifra ajunge la aproximativ 700. Rata mortalitatii s-a dublat", a declarat seful departamentului pentru sanatate in Moscova, citat de RIA Novosti, adaugand ca 1.300 de locuri in morgile orasului din cele 1.500 disponibile sunt ocupate.

Smogul de deasupra orasului ajunge in apartamente, birouri si chiar metrou, determinand multi moscoviti sa plece din capitala. Multi dintre cei care au ramas poarta masti de protectie.

Presa a acuzat autoritatile ca evita sa dezvaluie nivelul real al dezastrului ecologic si numarul celor afectati de smog.

Un medic de pe o ambulanta din Moscova a declarat pentru Novaia Gazeta ca numarul celor care solicita ambulanta a crescut semnificativ in ultimele zile, precum si cel al deceselor.

"Ni s-a interzis sa internam pacientii care nu sunt cazuri extreme. Nu exista aer conditionat in vehicule si in cele in care exista, nu functioneaza. Temperaturile inauntru ajung la 50 de grade Celsius, uneori medicii lesina", a spus acesta.

Potrivit unui chirurg de la un spital important din Moscova, in sala de operatii temperaturile ajung si la 30 de grade, pentru ca aerul conditionat functioneaza numai la etajul unde se afla administratia.

Oficialii au declarat ca in cursul zilei de luni situatia s-ar putea deteriora, insa spre sfarsitul saptamanii se va imbunatati.

Ministrul pentru situatii de urgenta a promis ca incendiile din jurul capitalei ruse vor fi stinse intr-o saptamana. Ministrul pentru situatii de urgenta, Sergei Shoigu, s-a declarat increzator in capacitatea fortelor deplasate pe teren de a stinge incendiile din regiunea Moscovei in urmatoarele cinci – sapte zile. Mai ales ca, a precizat el, in zona vor fi suplimentate, incepand de azi, unitatile de tehnica speciala.

Aproximativ 557 de incendii acopereau 174.000 de hectare in Rusia luni, o mica imbunatatire fata de sfarsitul saptamanii, a anuntat ministerul.

Intre timp, smogul a ajuns la Sank-Peterbursburg si Ekaterinburg. Presedintele Dmitri Medvedev a anuntat ca a donat 350.000 de ruble din veniturile sale si i-a indemnat pe politicieni si oameni de afaceri sa-i urmeze exemplul.