​Autoritatile de la Teheran au prezentat, duminica, patru noi mini-submarine de productie interna, despre care au afirmat ca vor contribui la intarirea capacitatii defensive, in conditiile in care Iranul a promis ca va respinge orice amenintare militara din partea tarilor ce se opun programului sau nuclear, transmite Reuters.

Noi submarine iranieneFoto: Agerpres

Televiziunea de stat Press TV a prezentat submarinele navigand intr-un port iranian. In acest moment, flota iraniana de submarine din clasa Ghadir numara 11 ambarcatiuni. Primul vas de acest fel a fost produs in 2007.

Postul de televiziune a afirmat ca submarinele au "performante excelente" la adancimi mici si pot desfasura misiuni lungi de-a lungul coastei.

Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, a declarat: "cu productia de masa a acestui submarin, impreuna cu cea a diferitelor lansatoare de rachete, lantul de productie defensiva al Iranului este complet... Aceste capacitati vor fi utilizate pentru a sluji pacea, stabilitatea si securitatea in Golful Persic si in Marea Oman".

Reuters a scris ca prezentarea noilor submarine a venit in contextul in care oficialii iranieni lanseaza zilnic mesaje sfidatoare la adresa Israelului si a Statelor Unite. Cele doua state au afirmat in repetate randuri ca nu exclud un atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului. Guvernul de la Teheran sustine ca programul sau nuclear are doar o componenta civila si nu ameninta pacea in regiune.

Iranul a amenintat ca, in cazul in care va fi atacat, va inchide complet Stramtoarea Hormuz, pe unde se desfasoara 40% din comertul cu petrol la nivel global.

Press TV a afirmat ca Iranul mai detine trei submarine din clasa Kilo, de productie ruseasca, si foloseste la misiunile de patrulare un submarin de 500 de tone, de productie proprie.