Zeci de state se pregatesc sa recunoasca independenta Kosovo, in urma deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga, a declarat seful diplomatiei kosovare, intr-un interviu acordat cotidianului bosniac Dnevni Avaz, scrie Le Figaro. Oficialul kosovar estimeaza ca 5 state membre ale Uniunii Europene, care initial nu au recunoscut independenta Kosovo - Spania, Romania, Grecia, Slovacia si Cipru - si-ar putea schimba in curand pozitia in acest caz.

"In ceea ce priveste noile tari care urmeaza sa recunoasca independenta statului Kosovo, ministrii de Externe si alti diplomati de rang inalt din zeci de tari mi-au facut promisiuni in acest sens, imediat dupa decizia Curtii Internationale de Justitie", spune oficialul kosovar.

Curtea Internationala de Justitie a decis, pe 22 iulie, ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in anul 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international, avizul CIJ fiind unul consultativ.

"Declaratia din 17 februarie 2008 nu a violat dreptul international general", a declarat presedintele Curtii Internationale de Justitie, Hisashi Owada.

Agentia Reuters nota, la acea vreme, ca decizia CIJ ar putea avea implicatii pentru miscarile separatiste din intreaga lume, precum si asupra procesului de integrare europeana a Serbiei.

"Daca avizul CIJ stabileste un nou principiu, un intreg proces de creare de noi state se va deschide in lume, ceea ce ar destabiliza multe regiuni", avertizase anterior si presedintele sarb Boris Tadici.

In ceea ce priveste Romania, Ministerul de Externe de la Bucutresti a anuntat, la o zi dupa decizia CIJ, ca tara noastra "isi reafirma pozitia cunoscuta cu privire la nerecunoasterea statalitatii Kosovo, exprimata constant in ultimii ani".