Modelul britanic Naomi Campbell a declarat miercuri in fata Tribunalului de la Haga ca a primit in 1997 un saculet in care se aflau cateva "pietre murdare", dupa o cina in Africa de Sud la care a participat si fostul presedinte liberian Charles Taylor, despre care a aflat ulterior ca sunt diamante, relateaza Reuters.

Naomi Campbell depune marturie in procesul Charles TaylorFoto: Captura Youtube.com

"Am vazut cateva pietre, erau foarte mici, murdare," a declarat Campbell Tribunalului Special ONU pentru Sierra Leone de la Haga, insa nu era sigura de la cine sunt.

Campbell a fost citata sa depuna marturie in procesul in care Taylor este acuzat ca a primit diamante de la rebelii din Sierra Leone, pe care le-a folosit pentru a cumpara arme intr-o calatorie din 1997 in Africa de Sud.

Fostul presedinte liberian a respins acuzatiile, catalagondu-le drept "prostii".

Taylor are 11 capete de acuzare care se refera la instigare la crima, viol, mutilare, sclavie sexuala si recrutare de copii ca soldati in timpul razboaielor din Liberia si Sierra Leone, in care peste 250.000 de oameni au fost ucisi.

Campbell a povestit ca a fost trezita de doi barbati care au batut la usa dormitorului sau si i-au dat un saculet, spunandu-i: "Un cadou pentru tine." A pus saculetul langa pat si l-a deschis dimineata.

"M-am dus inapoi la culcare. M-am uitat in el dimineata."

Modelul a relatat ca le-a povestit a doua zi la micul dejun actritei Mia Farrow si impresarei Carole White, iar una dintre ele ar fi spus "Este clar Charles Taylor", iar ea le-a raspuns "Probabil ca da".

Procurorii intentioneaza sa le cheme pentru declaratii si pe cele doua saptamana viitoare, spunand ca White l-ar fi auzit pe Taylor anuntand ca ii va da un diamant lui Campbell, iar Farrow a fost la receptia unde Campbell l-a intalnit pe Taylor.

Modelul a refuzat initial sa depuna marturie, fortand tribunlul sa o citeze. Intrebata daca este agitata atunci cand raspunde la intrebari, Campbell a raspuns ca vrea numai sa termine si sa isi continue viata. "Este o mare neplacere pentru mine", a spus ea curtii.

Campbell a precizat ca a dat aceste pietre lui Jeremy Ratcliffe de la Fundatia pentru Copii Nelson Mandela si ca atunci cand a vorbit cu el la telefon in 2009, acesta inca le avea.

Intr-o scrisoare prezentata curtii de aparare, fundatia sustine ca "nu a primit niciodata un diamant sau diamante de la D-na Campbell sau de la altcineva. Ar fi fost nepotrivit si ilegal."