Compania British Petroleum va incepe joi sa toarne ciment in putul de extractie avariat din Golful Mexic, dupa ce autoritatile americane au avizat operatiunea, informeaza CNN. Aproximativ 75% din petrolul deversat in Golful Mexic a fost eliminat, a declarat miercuri un consilier al presedintelui Barack Obama.

"Bazandu-ne pe succesul obtinut cu procedura "static kill" si evaluarii pozitive a rezultatelor testelor, am autorizat BP sa cimenteze putul avariat", a declarat oficialul american care supervizeaza scurgerea din Golful Mexic, Thad Allen.

Procedura a constat in pomparea unui fluid de foraj in putul de extractie, care a fortat petrolul catre fundul acestuia, si controlarea presiunii, ceea ce a dus la sigilarea putului.

Guvernul estimeaza ca in cele 108 zile de la explozia platformei Deepwater Horizon, aproximativ 5 milioane de barili de titei s-au varsat in Golful Mexicului.

Autoritatile locale au anuntat ca zonele de coasta sunt in continuare afectate.

BP a anuntat in trecut ca vor initia un fond de 20 de miliarde de dolari pentru a despagubi persoanele afectate de scurgere.