Avocatul unei femei iraniene care a fost condamnata la moarte pentru adulter se afla in Turcia, unde a cerut azil, a anuntat agentia ONU pentru refugiati, citata de AFP. Sakineh Mohammadi Ashtiani, mama a doi copii, a fost condamnata la moarte prin lapidare, insa protestele internationale au determinat autoritatile de la Teheran sa suspende executia pentru "revizuirea cazului".

Avocatul femeii, Mohammad Mostafaie, fusese dat disparut din 24 iulie, cand politia iraniana a mers la biroul sau cu un mandat de arestare si n-a reusit sa-l gaseasca.

"Mostafaie se afla in custodie in Turcia. Ne-am intalnit cu el. Avocatul a formulat o cerere de azil in Turcia", a afirmat Metin Corabatir, purtator de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati in Turcia. "Cererea va fi evaluata in cooperare cu autoritatile turce", a adaugat el.

Presa turca a scris miercuri ca Mostafaie a fost retinut la intrarea in Turcia, din cauza unor probleme cu pasaportul sau, fara insa sa ofere detalii in legatura cu locul si ziua incidentului.

Mostafaie este un cunoscut activist pentru drepturile omului.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in orasul iranian Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni, iar un tribunal local a decis sa suspende executia pentru "revizuirea cazului".

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.

Sambata trecuta, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a cerut omologului sau de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, sa-i permita lui Ashtiani sa accepte o oferta de azil in Brazilia.