34 de miliardari americani au promis miercuri ca-si vor dona cel putin 50% din averi in scopuri caritabile, ca parte a unei campanii lansate de investitorul Waren Buffet si de fondatorul Microsoft, Bill Gates, transmite Reuters.

Printre cei care au anuntat ca se vor alatura campaniei se numara Michael Bloomberg (primarul din New York), Larry Ellison (unul dintre fondatorii Oracle), magnatul energiei T. Boone Pickens, mogulul media Ted Turner, David Rockefeller si investitorul Ronald Perelman.

In iunie, CNN Money anunta ca Warren Buffet si Bill Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Potrivit informatiilor, in ultimii patru ani, Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume dupa Carlos Slim si Bill Gates, a donat fundatiei sotilor Gates 6,4 miliarde de dolari. Impreuna cu banii donati chiar de Bill si Melinda Gates, fundatia a reusit sa ofere, in fiecare an, aproximativ 3 miliarde de dolari, in special organizatiilor medicale.

Intr-un calcul aproximativ, intreaga avere a celor 400 de miliardari din topul Forbes s-ar ridica la 1,2 trilioane de dolari. Astfel, daca acestia s-ar angaja la initiativa celor trei, s-ar strange 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile.

Buffett a explicat ca oamenii foarte bogati se gandesc ce ar putea face cu averile lor, insa amana decizia, uneori pana la momentul cand e prea tarziu.

"Daca asteapta sa isi scrie testamentul la 90 de ani, sansa ca puterea lor de gandire si vointa sa fie mai bune decat in prezent este nula", a spus celebrul investitor.

Ideea s-a dezvoltat anul trecut, la o intalnire intre miliardari, prezidata de David Rockefeller la New York, la care au luat parte, printre altii, Oprah si Michael Bloomberg, primarul New York-ului si al optulea cel mai bogat om din SUA.