​Curtea Constitutionala a Moldovei i-a interzis fostului presedinte al tarii, Vladimir Voronin, sa candideze pentru un nou mandat. Comunistii, care reprezinta una dintre cele mai puternice forte politice ale statului, au fost astfel privati de posibilitatea de a-l folosi pe carismaticul lor lider in batalia pentru putere, scrie Kommersant.

Acest lucru sporeste sansele de victorie ale altor candidati, printre cei favorizati numarandu-se actualul premier Vlad Filat si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

Comentand decizia inaltei instante, Voronin a declarat ca „nu m-am agatat niciodata de putere”. Si nu a pierdut ocazia de a aminti ca nicaieri si niciodata nu a afirmat ca ar dori sa ocupe fotoliul prezidential pentru a treia oara. Potrivit afirmatiilor sale, simplul gest al opozitiei de a apela la Curtea Constitutionala „demonstreaza frica actualului regim”. „De teama unui esec iminent, ei s-au adresat Curtii, pentru a obtine o decizie care sa-i demoralizeze pe sustinatorii partidului nostru. O manevra prosteasca, primitiva. Noi, comunistii, eu personal nici macar nu am discutat schema dupa care vor merge in alegeri, iar ei si-au facut deja rost de o polita de asigurare”, a declarat Voronin.

Oricum ar fi, scrie Kommersant, comunistii sunt obligati sa caute in randurile lor alte figuri capabile sa lupte pentru functia suprema in stat. Mai ales ca alegerile programate pentru la toamna pot fi comasate cu cele parlamentare, ceea ce inseamna ca pretendentul la presedintie va deveni locomotiva pentru intreg partidul.

Peste o luna, la 5 septembrie, in Moldova se va desfasura un referendum referitor la modificarea Constitutiei tarii, in sensul reintroducerii sistemului alegerilor prezidentiale nationale. Daca alegerile prezidentiale se vor desfasura in aceeasi zi cu cele parlamentare, pentru statutul de primul om al tarii vor pretinde toti liderii coalitiei liberal-democrate de guvernamant: presedintele in exercitiu, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, Marian Lupu.

Analistul Arcadie Barbarosie spune ca, desi comunistii au si alti candidati in afara de Voronin, autoritatea lor nu este atat de proeminenta. „In umbra unui lider precum Voronin, nu creste nimic”, explica expertul, in opinia caruia posibili candidati ai comunistior pot fi fostul premier Zinaida Greciana, fostul ministru de externe, Andrei Stratan si fostul ambasador al Moldovei in Rusia, Andrei Negutu.