Vladimir Voronin nu va mai putea candida la alegerile din toamna pentru un nou mandat de presedinte al Republicii Moldova, a hotarat marti Curtea Constitutionala. In urma unei sesizari a Parlamentului, Curtea a stabilit ca "nicio persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte", transmite Jurnal.md.

Un subiect controversat de discutii in acest sens l-a constituit pana in prezent interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezinta o intrerupere a mandatelor prezidentiale. Totusi Curtea a constatat ca interimatul functiei de presedinte nu constituie o intrerupere a mandatelor.

Astfel, dupa doua ore de deliberari, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la detinerea mandatului de presedinte. "Curtea Constitutionala a hotarat ca persoana care a indeplinit functia de presedinte al RM timp de doua mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat daca a intervenit vacanta functiei, asigurata prin interimat. Hotararea este definitiva si nu poate fi atacata", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere.

Juristul Partidului Comunistilor, Sergiu Sarbu, si niciun alt reprezentant al PCRM, nu s-au prezentat la sedinta magistratilor.

Curtea Constitutionala a examinat aceasta chestiune la sesizarea presedintelui Comisiei juridice numiri si imunitati din cadrul Parlamentului, Ion Plesca. La 16 iulie, acesta a cerut Curtii sa se pronunte oficial daca Voronin ar mai putea candida la functia de presedinte.

Vladimir Voronin a detinut doua mandate consecutive de presedinte al Republicii Moldova, din anul 2001 si pana in 2009.