Presedintele american Barack Obama a confirmat sfarsitul tuturor operatiunilor in Irak pana la 31 august, iar pana la finalul anului 2011, aproximativ 50.000 din 65.000 de trupe vor ramane pentru a oferi consiliere fortelor irakiene si a proteja interesele SUA, transmite BBC. ​

Obama a anuntat ca sfarsitul operatiunilor va avea loc "asa cum a fost promis si la timp".

Un acord negociat cu autoritatile irakiene in 2008 presupune ca cele 50.000 de trupe sa plece pana la finalul anului viitor.

"Dar trebuie sa fie clar, angajamentul nostru in Irak se schimba - de la un efort militar al trupelor la un efort civil dus de diplomati", a precizat presedintele american, intr-un discurs sustinut in cadrul unei conventii nationale a veteranilor cu dizabilitati din Atlanta.

Discursul a venit in contextul unei dispute intre SUA si Bagdad asupra numarului victimelor inregistrate in iulie 2010. Statele Unite sustin ca 222 de oameni au murit luna trecuta, in timp ce, potrivit Irakului, 535 de oameni si-au pierdut viata, ceea ce ar insemna ca iulie 2010 este luna cu cele mai multe victime din ultimii doi ani.

Potrivit BBC, retragerea americanilor din Irak provoaca ingrijorari referitoare la incapacitatea statului de a-si alege un guvern si a atacurilor al-Qaeda, care ar putea sa se intensifice.