Potrivit calculelor realizate de societatea civica “Maini curate”, coruptia in Rusia a atins 50% din PIB, ceea ce corespunde datelor Bancii Mondiale – 48% din PIB, scrie RBK Daily. In aceasta sfera a coruptiei a intrat “acordarea de servicii organelor de stat si municipale”, unde 90% il constituie spagile. In invatamant, 80% din banii castigati de angajati provin din surse dubioase.

Intreprinzatorii rusi se plang ca din cauza coruptiei pierd aproape jumatate din profit. Cea mai mare parte din plangeri vizeaza activitatea organelor de ordine si justitie.

Potrivit expertului Ditri Firsov, “activitatea celor care lucreaza in structurile de ordine s-a transformat in afacere”. Astfel, functia de inspector al politiei rutiere poate fi cumparata cu numai 50.000 de dolari, iar un loc de procuror adjunct intr-o institutie regionala costa 10.000 de dolari.

Dar daca in structurile care apartin Ministerului de Interne schemele de coruptie pot fi oarecum calculate, in cazul tribunalelor lucrurile sunt ceva mai complicate, spun expertii. Cetatenii nu dispun de dreptul juridic de a supraveghea activitatea judecatorilor, de aceea acuzatiile de coruptie nu sunt, de cele mai multe ori, luate in seama, pentru ca organele de ordine nu au voie sa se amestece in treburile justitiei.

In cel mai rau caz, constata Novye izvestia, cei care apeleaza la instanta pot fi trasi la raspundere pentru denigrare.

Intre timp, potrivit datelor serviciului pentru securitate economica al Ministerului de Interne, valoarea medie a mitei a crescut in prima jumatate a acestui an, ajungand la peste 44.000 ruble. In ianuarie, acest indicator era de 23.000 de ruble. Cele mai afectate regiuni sunt Moscova si regiunea Moscovei, Republica Tatarstan si Sank-Petersburg.