Grecia foloseste incepand de vineri vehicule militare pentru a relua partial alimentarea cu carburant, intrerupta in urma grevei proprietarilor de camioane, informeaza Reuters. Transportatorii au ignorat ordinul de urgenta dat de guvern, de a inceta greva.

Intreruperea a ajuns deja in a cincea zi si a determinat turistii sa isi anuleze vacantele in Grecia.

"Fortele armate asigura deja, prin mijloacele proprii, alimentarea sectoarelor critice, cum ar fi aeroporturile, uzinele de electricitate si spitalele. Flota maritima va interveni, daca va fi cazul, pentru a acoperi nevoile insulelelor," a precizat guvernul intr-un comunicat.

Tranportatorii protesteaza impotriva planurilor de a reduce costurile autorizatiilor de practica, o reforma cheie care ar duce la deschiderea acestui sector.

Vineri au avut loc ciocniri violente intre politie si manifestanti, in momentul in care protestatarii au incercat sa opreasca un camion la iesirea de la o rafinarie. Politistii au lovit mai multi soferi cu bastoanele.

Peste 33.000 de transportatori si-au aliniat vehiculele pe marginea drumurilor din Grecia incepand de luni.

Transportul de marfuri este cea mai inchisa profesie din statul elen, fara autorizatii noi emise in ultimii 40 de ani. Cele care se afla in circuit sunt vandute de la persoana la persoana, pentru sute sau mii de euro.

Sindicatele au declarat ca nu vor renunta la proteste.

"Vom continua greva. Nu vom avea o inmormantare a autorizatiilor noastre, vom lupa cu toata puterea pentru a ne proteja proprietatea," a declarat un lider sindical.

In nordul Greciei, peste 100.000 de turisti straini erau blocati vineri din cauza grevei, anunta agentia Focus, citata de Mediafax.