Aproape unul din cinci angajati greci lucreaza pentru stat, potrivit unui recensamant definitivat vineri, in cadrul acordului privind imprumutul de salvare acordat de FMI si UE guvernului de la Atena, potrivit Reuters.

Cei aproximativ 768.000 de bugetari au fost inregistrati intr-o baza de date, pentru a ajuta guvernul sa promoveze politicile de austeritate in sectorul public. Din totalul de 4,4 milioane persoane care muncesc in Grecia, 17,5% lucreaza in sectorul public.

"Aceasta baza de date ne va ajuta sa cream o autoritate unica pentru intregul sector civil", a precizat ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, intr-o conferinta de presa.

Unii bugetari s-au opus acestui recensamant, temandu-se ca aceste date ar putea fi folosite pentru a li se reduce salariul. Altii au refuzat sa furnizeze date invocand considerente religioase.

Guvernul a amenintat ca nu va mai plati salariatii din sectorul public care au refuzat sa se inscrie in acest registru.

Proportia functionarilor publici variaza in tarile europene. In Marea Britanie si Franta, cifra este de circa 21%, in timp ce in Germania nivelul este de aproximativ 11%.

In Romania anului 2009 erau aproximativ 1.350.000-1.400.000 de bugetari, respectiv 11,1% din populatia activa.

Recensamantul include angajati din administratia centrala si locala precum si alte profesii platite de stat, precum judecatori, doctori, militari si preoti. In schimb, in aceasta baza de date nu sunt incluse persoanele care lucreaza in societati de stat.