Conducerea partidului lui Silvio Berlusconi, Popolo della Liberta, aflat la putere in Peninsula, a decis, ieri, sa-l indeparteze din organizatie pe Gianfranco Fini, considerat in trecut a fi "delfinul" premierului italian. Gianfranco Fini, fost lider al partidului de dreapta Alleanza Nazionale, este unul din membrii fondatori ai miscarii Popolo della Liberta si detine a treia functie in stat, fiind Presedintele Camerei Deputatilor.

Gianfranco FiniFoto: Hotnews

Decizia biroului PdL si ruptura dintre cei doi fosti aliati este pe prima pagina a ziarelor din Peninsula. "Pumnul lui Berlusconi, Fini afara din partid", titreaza azi cotidianul de stanga "L'Unita", in timp ce "La Stampa" anunta: "E ruptura definitiva". Iar "Il Giornale", ziar controlat de familia Berlusconi, il citeaza direct pe premier: "Silvio spune gata, nu mai vreau sa-l vad!".

Fini este acuzat de adoptarea unor pozitii opuse majoritatii la guvern: "Dupa ultimele alegeri regionale, presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini a inceput sa adopte din ce in ce mai mult, un profil politic opus guvernului, partidului si primului ministru", se arata in documentul emis aseara de conducerea PDL italian.

Lui Fini i se reproseaza, apoi, faptul ca si-ar fi incalcat, in repetate randuri, rolul impartial de presedinte al Camerei Deputatilor si se cere indepartarea lui din a treia functie in stat. "Conducerea partidului isi retrage increderea acordata presedintelui Camerei Deputatilor, functie atribuita in urma castigarii alegerilor".

Unul din derapajele de la linia partidului, atribuite lui Fini in documentul citat, este si pozitia luata de presedintele Camerei in ceea ce priveste chestiunea imigrantilor. Fini sustine un proiect de lege care prevede acordarea mai rapida a cetateniei italiene precum si dreptul de vot pentru cetatenii extracomunitari. "Fini si cativa dintre parlamentarii care il sustin au demonstrat in repetate randuri o orientare politica, concretizata si in proiecte de lege pe teme importante, cum ar fi cetatenia in termen scurt sau votul acordat extracomunitarilor, pozitie care intra in conflict direct cu programul de guvernare pe care l-am prezentat alegatorilor", se arata in document.

Gianfranco Fini prefera sa nu comenteze decizia luata de conducerea propriului partid, dar afirma ca functia lui nu este la dispozitia PDL-ului si ca nu intentioneaza sa demisioneze. Intre timp, se incepe deja numaratoarea sustinatorilor "finieni" in Parlament.