Capetele a opt barbati, grupate in perechi de cate doua, au fost descoperite pe o autostrada din statul mexican Durango, in nordul tarii, transmite AP, citand declaratiile unor procurori locali. Cadavrele victimelor n-au fost localizate, insa oficialii afirma ca ar fi vorba de barbati cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani.

AP scrie ca statul Durango a fost scena unor confruntari violente intre clanurile traficantilor de droguri. Procurorii sustin ca, la sfarsitul saptamanii trecute, atacatorii care au impuscat mortal 17 persoane si au ranit alte 18 la o petrecere sunt prizonieri ai penitenciarului din statul mexican Durango, care ar fi primit arme chiar de la garzile inchisorii si ar fi fost eliberati pentru a ataca.

Pe de alta parte, procurorii din statul Puebla au anuntat ca trei agenti federali de politie au fost ucisi intr-o confruntare cu barbati inarmati, desfasurata pe o autostrada. Asasinii au reusit sa fuga.

De asemenea, in statul Chihuahua, oficialii au declarat ca un var de-al guvernatorului ales Cesar Duarte a fost impuscat mortal in timp ce se afla intr-o masina, in apropiere de biroul sau.

Vinerea trecuta, autoritatile din statul mexican Nuevo Leon au declansat o ancheta dupa ce au descoperit cel putin 38 de cadavre in noua gropi comune. Agentia de presa Notimex a relatat atunci ca anchetatorii au descoperit ramasite arse de cadavre, fragmente de oase si urme de foc. Cadavrele par sa fi fost arse in butoaie de otel, sustin oficialii.

Incepand din 2006, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, peste 22.700 de persoane au murit in Mexic in confruntarile legate de traficul de droguri.

Intr-un interviu acordat in ianuarie HotNews.ro, ziaristul Malcolm Beith, care scrie din Mexico City pentru Newsweek si alte publicatii, a declarat ca violenta din Mexic poate fi oprita: "Chiar si unii dintre marii traficanti de droguri incearca sa-i puna capat, deoarece le aduce o publicitate pe care nu si-o doresc. Mijlocul de a opri violentele este acela ca una dintre gruparile principale sa preia controlul asupra intregului trafic de droguri din Mexic sau sa ajunga la o intelegere cu celelalte organizatii printr-un acord in stilul celor realizate intre mafioti. Totusi, pana cand acest lucru se va intampla, exista foarte putine lucruri pe care le pot face autoritatile pentru a preveni violenta".