In Cehia capata amploare un nou scandal de spionaj legat de Rusia. Potrivit cotidianului Mlada fronta dnes, care citeaza surse anonime, in spatele demisiei a trei inalti functionari ai armatei cehe se afla un spion rus si prietena lui locala. Publicatia afirma ca „spionul rus Robert Rahardjo” a lucrat, pana in toamna anului trecut, la directia penitenciarelor din Cehia in calitate de psiholog si, potrivit unor informatii concordante, a putut influenta asupra politicii de cadre din acest sistem.

In acelasi timp, agentul rus a reusit sa castige increderea unei tinere – maior al armatei cehe. Femeia a lucrat ca secretara la trei inalti functionari ai armatei ruse.

Cotidianul citat preia fragmente din raportul serviciului de spionaj militar al Cehiei, potrivit caruia „angajatii sai au descoperit si au prevenit tentativele de patrundere a spionajului militar rus in structurile de comanda ale armatei cehe cu scopul obtinerii de informatii confidentiale din esaloanele superioare ale ministerului apararii”.

Timp de cinci ani, agentii constraspionajului ceh l-au urmarit pe Rahardjo si pe prietena acestuia. Intr-un final, agentul rus a fost nevoit sa revina de urgenta la Moscova, iar prietena lui a fost data afara din armata.

Deocamdata nu se stie cate secrete militare a reusit spionul rus sa transmita. Nici rolul prietenei acestuia nu este foarte clar.

Oricum, toti cei trei inalti functionari la care a lucrat prietena spionului rus si-au inaintat cererile de eliberare din functie la inceputul acestui an.

Mlada fronta dnes a calificat aceasta poveste drept „cea mai mare afacere de spionaj din ultimii ani”. Autoritatile oficiale s-au distantat de versiunea prezentata de cotidianul mentionat si de presupunerile privind legaturile sefului cancelariei militare a presedintelui cu serviciile secrete rusesti. „Generalul Grabal si-a parasit functia la sfarsitul lunii martie 2010, odata cu retragerea in rezerva la limita de varsta”, au precizat pentru Vremia novostei responsabili ai presedintiei cehe.