Serviciul rus pentru protectia consumatorului, care a anuntat luna trecuta descoperirea unor substante chimice nocive in vinurile moldovenesti, ar putea decide sistarea totala, incepand de vineri, a importurilor in Rusia. Seful institutiei, Ghenadii Onischenko, a declarat pentru Kommersant ca vineri este termenul limita acordat autoritatilor de la Chisinau pentru prezentarea planurilor de imbunatatire a calitatii vinurilor, „pentru ca de calitatea lor depinde viitorul exportului moldovenesti”.

Rusii critica vinurile din MoldovaFoto: Agerpres

Problemele legate de vinurile moldovenesti au inceput la sfarsitul lunii trecute. Coincidenta a facut ca acuzatiile lui Onischenko sa survina imediat dupa ce presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, sa proclame prin decret Ziua ocupatiei sovietice. Decretul a fost ulterior anulat prin decizia Curtii constitutionale.

Dar problema vinurilor nu a fost rezolvata nici pana in prezent. Mai mult, autoritatile de la Chisinau au afirmat in repetate randuri ca nu au primit analiza vinurilor, pe baza careia poate fi instituit embargoul. Nu se cunosc nici concluziile expertilor rusi si a importatorilor de produse moldovenesti. „Nici un importator nu a primit concluzia oficiala din partea Serviciului pentru protectia consumatorilor privind depistarea unor substante nocive”, a declarat Georgi Ivanov, director general al companiei Yantarnaia grozd, care colaboreaza cu producatori din Moldova precum Migdal-P, Asconi, Basvinex, Lion-gris etc.

Cercetatorii moldoveni au afirmat, la randul lor, ca, la nivel mondial, nu exista norme clare vizand utilizarea in continutul bauturilor a substantei incriminate, dibutilftalat. „Nici o tara din lume nu a fixat o limita in folosirea acestei substante in produsele alimentare, inclusiv vinuri”, au declarat academicienii moldoveni. „In privinta vinurilor moldovenesti functioneaza un regim special, avand in vedere pierderea de incredere fata de acest produs si care a intervenit in 2006, cand Rusia a interzis introducerea de vinuri moldovenesti pe piata interna”, a spus Onischenko. „Comentatorii care vad insa in acest caz implicarea politicului, vorbesc, probabil, sub influenta caldurii de afara si a inhalarii aerului incins. Le putem elibera retete gratuite pentru a se lecui de aceste consecinte neplacute ale termperaturilor ridicate care au pus stapanire pe Rusia”, a adaugat el.

La mijlocul lunii iulie, Moldova a anuntat ca este gata sa inaspreasca normele de control al calitatii vinurilor livrate in Rusia, pentru ca in urmatorii 10-15 ani tara nu va reusi sa redirectioneze exporturile spre alte tari. Autoritatile de la Chisinau au reactionat astfel la criticile aduse de seful serviciului rus pentru protectia consumatorului "Rospotrebnadzor", Ghenadii Oniscenko, care a recomandat moldovenilor "sa-si vopseasca gardurile cu vinul rosu" din cele peste 170 de mii de sticle pe care l-au exportat in Rusia. Federatia este cea mai importanta piata de desfacere pentru vinurile moldovenesti.