In urma reuniunii de la Palatul Elysee, convocata de presedintele Nicolas Sarkozy si consacrata "problemelor pe care le pun unii rromi", guvernul francez a anuntat o serie de masuri pentru a combate delincventa in randul rromilor.

Din setul de decizii anuntate miercuri seara reiese ca Romania a figurat la loc de frunte pe masa discutiilor purtate de seful statului francez cu ministrii sai.

Franta isi va inaspri politica vizavi de Romania. Asa s-ar putea rezuma concluziile reuniunii gazduite de palatul Elysee si pe care si-a dorit-o presedintele Nicolas Sarkozy pentru a combate, spune el, problemele puse de o parte din rromi. Daca Romania este citata de mai multe ori in declaratia finala, lucrurile trebuie nuantate.

Astfel, cand ministrul de interne Brice Hortefeux anunta ca-i va "expulza practic imediat pe toti rromii care comit fraude sau tulbura ordinea publica" el uita sa precizeze ca expulzari au loc de ani de zile. Aproape zece mii de rromi romani au fost trimisi numai anul trecut acasa.

Apoi, cand spune ca va "propune Romaniei un schimb de politisti" pentru a combate traficul si imigratia, oficialul francez omite sa aminteasca faptul ca de ani de zile exista deja periodic patrule de politisti romani pe strazile Parisului. In sfarsit, desfiintarea taberelor ilegale de rromi - care pot fi ale romanilor dar si ale francezilor - au loc si ele de ani de zile mai peste tot in Franta.

Stigmatizand o comunitate intreaga - chiar daca respinge aceasta acuzatie - seful statului nu ar umari in fapt decat obiective electoraliste, spun unii comentatori. A repune pe tapet chestiunea sensibila a securitatii si a combaterii delincventei - teme dragi electoratului sau dar si celui de extrema dreapta - ii permite lui Nicolas Sarkozy sa-si pregateasca incet dar sigur terenul pentru prezidentialele din 2012.

Citeste si comenteaza pe RFI Romania.