​Realizatorul emisiunii Top Gear, Jeremy Clarkson, a provocat un val de nemultumiri dupa ce a povestit, in cadrul unei emisiuni in care cei trei prezentatori discutau despre pericolele de la volan, ca a vazut din taxi o femeie musulmana careia burka i-a fost ridicata atunci cand s-a impiedicat si a cazut, dezvaluind o lenjerie provocatoare, relateaza Daily Telegraph.

Burka, costumul musulman care acopera in intregime trupul, avand numai o plasa in dreptul ochilor, se afla in centrul unei intense dezbateri, urmand sa fie interzisa in Franta si Belgia.

Problema a fost ridicata, in stilul caracteristic emisiunii, de Richard Hammond, care a sustinut ca vara este cel mai periculos anotimp pentru condus, intrucat soferilor le este imposibil sa nu se uite dupa o femeie imbracata sumar.

"Fizic, nu poti sa nu te uiti. De fapt, nu credeti ca aici ar fi indicata burka? Pentru ca asa, problema ar disparea."

Clarkson a intervenit atunci in discutie, pentru a demonstra ca nici acest controversat costum islamic nu constituie o salvare.

"Nu, nu, nu. Serios, burka nu merge. Eram intr-un taxi in Piaccadilly zilele trecute cand o femeie purtand burka a trecut strada in fata mea, s-a impiedicat, a cazut si aceasta i s-a ridicat, dezvaluind tanga rosii si dresuri. Serios ca asta s-a intamplat. Soferul de taxi poate confirma."

Emisiunea, in cadrul careia au fost invitati Tom Cruise si Cameron Diaz, a fost difuzata duminica seara si a avut o audienta de aproximativ 6 milioane de telespectatori.

Anecdota lui Clarkson a atras multe comentarii negative, inclusiv de la cantareata britanica Lily Allen care a catalogat-o pe twitter drept "dezagreabila". Pana luni dimineata, sapte plangeri au fost inregistrate la BBC.

Reteaua de Femei Musulmane din Marea Britanie a criticat de asemenea comentariile.

"Dezbaterea din jurul burka este o problema serioasa despre care nu ar trebui sa se glumeasca public. In loc sa ne amuzam, mai bine am purta un dialog serios" a declarat coordonatoarea organizatiei.