Anna Fermanova, o tanara cosmeticiana din Rusia, a fost arestata in Texas in cadrul unei investigatii care vizeaza persoane suspecte de spionaj, transmite Daily Telegraph. Fermanova, in varsta de 24 de ani, a incercat sa duca la Moscova ochelari cu vedere in infrarosu si alte obiecte cu acces restrictionat.

Obiectele au fost confiscate cand Fermanova s-a imbarcat pentru un zbor spre Moscova la inceputul anului. La intoarcerea in America luna aceasta, ea a fost arestata.

Fermanova a fost arestata pe 15 iulie pentru ca a incercat sa exporte "cu buna stiinta si intentionat articole de aparare aflate pe lista de munitie a Statelor Unite". Ochelarii si aparatele optice cu vedere de noapte nu pot fi exportate fara acordul Departamentului de Stat american, pentru ca sunt considerate arme militare sofisticate.

Tanara se afla in arest la domiciliu si are pasaportul confiscat. Se asteapta sa fie judecata la sfarsitul lunii in New York, riscand o pedeapsa de pana la 10 ani de inchisoare.

Potrivit unor informatii, sotul sau urma sa vanda echipamentul unor vanatori.

Potrivit paginii sale de Facebook, Fermanova a absolvit o scoala de cosmetica in 2005 si are permis de cosmeticiana in Texas. A ajuns in America impreuna cu parintii letoni pe cand era copil. In prezent, lucreaza ca profesor de engleza in Moscova.

Cazul aminteste de cel al spioanei Anna Chapman, arestata in SUA impreuna cu alti 9 agenti secreti care faceau parte dintr-o retea de spionaj in favoarea Moscovei, si care au fost trimisi in Rusia in cadrul unui schimb de prizonieri, la inceputul lunii.