Fostul director al centrului de tortura S-21 din perioada regimului Khmerilor Rosii (1975-1979), Kaing Guek Eav, supranumit "Duch", a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii de un tribunal sub egida Natiunilor Unite, anunta Reuters.

Aproximativ 15.000 de persoane au fost torturate si executate aici.

Este primul oficial al regimului condus de Pol Pot care este judecat de un tribunal recunoscut international. Procesul a debutat in martie 2009 si a fost marcat de o serie de incidente legate, printre altele, de presiunile politice exercitate asupra curtii, formata in proportie egala din judecatori cambodgieni si straini.

Premierul Hun Sen a acuzat chiar judecatorii straini ca "primesc ordine din partea guvernelor lor", potrivit France24.fr.

Procurorii cerusera initial o pedeapsa de 40 de ani de inchisoare impotriva barbatului in varsta de 67 de ani.

In cursul procesului, "Duch" s-a scuzat in mai multe randuri si si-a recunoscut vinovatia in calitate de director al centrului. Dar el a argumentat ca nu a torturat si nu a ucis pe nimeni, fiind doar o simpla rotita in mecanismul khmerilor rosii, acuzati de uciderea aproape doua milioane de oameni.

Alti patru oficiali ai fostului regim comunist urmeaza sa fie judecati de acest tribunal in 2011. "Fratele numarul 1", Pol Pot, a decedat in urma unei crize de paludism in iunie 1998, izolat intr-o baza rebela din sud-estul Cambodgiei.