Un nou scandal zguduie Cetatea Sfanta, dupa ce revista "Panorama", care este detinuta de premierul Silvio Berlusconi, a publicat o ancheta in care prezinta viata de noapte a preotilor homosexuali, relateaza The Guardian.

Presupusii preoti au fost filmati cu camere ascunse amplasate de reporterii revistei conservatoare "Panorama" in timp ce viziteaza cluburi pentru homosexuali si fac sex cu alti barbati.

Homosexualitatea este considerata un pacat de Biserica Catolica, care interzice orice act sexual in afara casniciei.

Biserica Catolica a reactionat imediat, cerandu-le preotilor aflati in centrul scandalului sa renunte la hainele sfinte, dar a precizat ca vasta majoritate a clericilor din Roma sunt "modele de moralitate pentru toata lumea".

Dioceza Romei a acuzat insa revista detinuta de Berlusconi ca scopul anchetei a fost "sa creeze scandal si sa defaimeze toti preotii".

Ziarul semioficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, nu face nicio referire la scandal.

Un membru al clerului italian, citat de revista Panorama sub protectia anonimatului, afirma ca 98% dintre preotii din Roma sunt homosexuali. Un studiu efectuat in Biserica Catolica din SUA concluzioneaza ca intre un sfert si jumatate dintre seminaristi si preoti sunt homosexuali.

Un fost deputat italian si activist pentru drepturile homosexualilor, Franco Grillini, a declarat ca "daca toti homosexualii din Biserca Catolica ar trebui sa plece imediat (...) acest lucru ar crea serioase probleme de functionare".

Un alt cunoscut activist gay, Aurelio Mancuso, a condamnat ancheta revistei Panorama, calificand-o drept o "operatiune politica si culturala oribila", dar a fost si el de acord ca, daca preotii homosexuali ar renunta la hainele preotesti, dioceza Romei ar fi "paralizata".