Israelul a informat Organizatia Natiunilor Unite ca nu va permite ca doua vase ce intentioneaza sa plece din Liban sa sparga blocada instituita in Fasia Gaza, transmite AFP. In urma cu 10 zile, un vas libian sub pavilion moldovenesc a decis sa-si schimbe ruta si sa acosteze in Egipt, dupa ce autoritatile israeliene au avertizat ca-l vor intercepta pe mare.

Intr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU Ban Ki-moon, ambasadorul israelian la Natiunile Unite, Gabriela Shalev, a declarat ca tara sa "isi rezerva dreptul, potrivit legii internationale, sa impiedice aceste vapoare" sa ajunga in Gaza.

Cele doua nave se numesc "Junia" si "Julia".

"Intentia declarata a acestor vase este aceea de a incalca blocada navala existenta in Gaza. Nu se poate exclude ca aceste doua vapoare sa transporte arme sau persoane cu intentii provocative si confruntantionale", a spus oficialul israelian.

Shalev a afirmat ca "toate produsele care nu sunt arme sau material destinat unor activitati de razboi intra in Gaza in acest moment prin mecanisme specifice, care asigura atat livrarea, cat si natura lor civila".

In urma cu 10 zile, un vas libian sub pavilion moldovenesc a decis sa-si schimbe ruta si sa acosteze in Egipt, dupa ce autoritatile israeliene au avertizat ca-l vor intercepta pe mare.

La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Oficialii israelieni au afirmat ca soldatii au folosit forta doar pentru a se apara, insa cei aflati la bordul navelor au sustinut ca trupele de comando au deschis focul imediat ce au ajuns pe nava Mavi Marmara.