Ministrul Afacerilor Externe din Kosovo, Skender Hyseni, a cerut statelor care "au aminat recunoasterea Republicii Kosovo pina la decizia Curtii de la Haga sa faca pasi in aceasta directie", potrivit unui comunicat oficial postat pe site-ul institutiei si consultat de HotNews.ro. Reamintim ca Romania este, alaturi de Spania sau Rusia, una dintre tarile care nu au recunoscut independenta Kosovo, iar Curtea Internationala de Justitie a decis joi, 22 iulie, ca declararea independentei nu violeaza dreptul international.

"Salutam opinia Curtii Internationale de Justitie [...] E clar ca independenta Kosovo nu a stabilit un precedent. Kosovo a fost intotdeauna un caz special. Independenta Kosovo este in interesul intregii regiuni a Balcanilor de Vest. Viitorul Kosovo si al Serbiei este in interiorul UE si NATO. Pentru aceasta e nevoie de bune relatii de vecinatate. Acesta este dezideratul nostru. Depinde de Serbia sa se ridice la nivelul responsabilitatilor sale", a mai precizat ministrul de Externe de la Pristina.

Reamintim ca joi, 22 iulie, Curtea Internationala de Justitie a decis ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international.