Bernanke a vorbit in fata comisiei de specialitate a Senatului SUA. Mesajul lui a fost perceput de Burse ca fiind destul de pesimist cu privire la viteza revenirii economice globale si a somajului. Pe scurt, lacrimi si durere, rosu in gatul Burselor si deceptii pe piata muncii. Banca Nationala a Elvetiei estimeaza ca va inregistra o pierdere de 4 miliarde de franci in primele 6 luni. Motivele sunt legate de cumpararea masiva de euro pentru a sustine turismul si exporturile elvetiene. Pentru a citi un text complet si profi, click aici. Pentru detalii si mai tehnice, click aici. Asta inseamna comunicare, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Un raport al FMI se arata preocupat de rigoarea testelor de stress si recomanda ca rezultatele sa fie comunicate public “cu atentie”. Raportul merita citit, fiind o analiza de care musai sa se tina cont. Analistii oricum mizeaza pe esecul acestor teste.

Seful celei mai mari agentii de rating din China, Dagong Global Credit, a dat un interviu Financial Times. Guan Jianzhong e de parere ca “surorile” din Vest ale Dagong sunt politizate, ca au provocat criza globala si mai zice ca de-acum incolo China ar trebui sa aiba un cuvant mai greu de spus, fiind creditorul lumii intregi.

Zona euro nu isi va reveni mai devreme de 2013, spun cei de la HSBC, care nu recomanda strangerea curelei imediat dupa ce ai iesit din coma. La fel ca FMI, dar cu alte cuvinte.

Si la greci a fost inaintata o plangere la Curtea lor constitutionala impotriva taierii salariilor. Motivele sunt cam aceleasi ca la noi. Presa locala e pornita rau impotriva FMI, CE si BCE, pe care le numesc troika ce se opune cresterii salariilor. O presa foarte acida, care vorbeste despre consolidari in sistemul bancar si multe altele

Un interviu bun cu economistul sef al Bancii Angliei, in care vorbeste despre diavolii inflatiei dar si despre perspectivele economiei britanice poate fi citit in The Independent. In termeni eleganti, Spencer Dale a spus ca in viitorul apropiat, standardul de viata al englezilor nu se va imbunatati simtitor. O cale de a spune ca vin vremuri grele.

Ca veni vorba de SUA, prezidentul lor a promulgat legea reformei sistemului financiar. “De acum incolo nimeni nu va trebui sa plateasca greselile Wall-Street-ului”, a spus Obama. Om trai si om vedea. Sau om trai si om plati, cum zic scepticii. Legea o gasiti aici, iar comentarii pertinente despre ce inseamna Dodd-Frank act, puteti citi aici.

Dependenta bancilor din zona euro de Banca Centrala Europeana nu a fost nicicand mai mare, scrie WSJ, care mai aminteste ca astazi Trichet se va intalni cu principalele banci pentru a discuta nu doar despre rezultatele testelor de stress ci si despre expunerea acestora in zona Europei de Est, y compris Romania.

Premierul maghiar Orban si cancelarul german Merkel au tinut o conferinta de presa comuna. Orban a tunat si a fulgerat contra FMI. Merkel a fost mai rezervata.

Vehiculele fara sofer au pornit din Italia catre China, cale de 13.000 de kilometri.

Banca Reglementelor Internationale e optimista. Pentru prima si intaia data de la declansarea crizei globale, bancile par a fi interesate sa dea credite, se arata intr-un raport. Asta poate fi insa si semnul unei disperari, nu neaparat al pohtei de creditare.

In China se inmultesc grevele, iar Haiti e amenintat iar de un uragan.

Citeste integral textul si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.