Scurgerea de petrol din Golful Mexic arata ca Statele Unite ar trebui sa urmeze exemplul socialistilor din America de Sud si sa-si nationalizeze industria energetica, a declarat regizorul Oliver Stone, citat de CBS. Realizatorul a afirmat ca bogatiile naturale ale Americii sunt prea importante pentru a fi lasate in "maini private".

Oliver StoneFoto: Agerpres

Stone, care a regizat printre altele filmele "Nascut pe 4 iulie" si "JFK", a declarat la Londra ca petrolul si celelalte resurse naturale "apartin poporului".

"Scurgerea de petrol din sonda BP este un exemplu tipic pentru ceea ce se intampla atunci cand industria privata este lasata sa obtina profituri din ceva ce ar trebui sa fie un bun public", a spus Stone, adaugand: "N-ar trebui sa facem profituri de acest gen in urma petrolului, a sistemului de sanatate, a razboiului sau a inchisorilor. Toate acestea ar trebui sa fie industrii publice".

Stone (63 de ani) se afla la Londra pentru a-si promova filmul "South of the Border", povestea liderului venezuelean Hugo Chavez. Pelicula descrie imbunatatirile sociale aduse de Chavez, care a nationalizat o mare parte din economia Venezuelei.

Criticii filmului l-au acuzat pe Stone ca a ignorat situatia opozitiei de la Caracas, despre care grupurile pentru apararea drepturilor omului sustin ca este peresecutata de regimul lui Chavez.