Barack Obama a fost sfatuit in repetate randuri sa-si schimbe numele sau african cu unul mai "american" atunci cand a candidat pentru Senatul de la Washington, potrivit informatiilor dintr-o carte ce urmeaza sa apara in SUA, citata de un blog al publicatiei USNews. Printre numele sugerate era si cel de "Steve Obama". Actualul lider de la Casa Alba a respins propunerile.​

Propunerile au fost facute in timpul campaniei pentru Senat din 2004, cand Obama l-a invins pe afro-americanul Alan Keyes in cursa din Illinois.

Potrivit dezvaluirilor facute in volumul "Young Mr. Obama: Chicago and the Making of a Black President", semnata de Edward McClelland, mai multi prieteni, sponsori si consilieri apropiati i-au sugerat lui Obama sa-si schimbe numele, invocand doua motive principale: pentru a usura strangerea de fonduri si pentru a-i determina pe alegatori sa-l accepte mai rapid, tinand cont ca infruntarea electorala a avut loc la doar trei ani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, realizate de atacatori musulmani.

"Nu poate castiga cu un nume ca asta. Este prea apropiat de Osama. Este prea apropiat de 11 septembrie 2001", ar fi declarat atunci Ray Coleman, unul dintre cei care se ocupau se campania pentru Senat a lui Obama din Illinois. La randul sau, Steven Rogers, unul dintre sponsorii campaniei, i-a spus candidatului pentru Senat: "Nu poti castiga. Ai doua nume africane nenorocite. Ar trebui sa fi ca si copiii mei: Akila Rogers sau, in loc de Barack Obama, sa te numesti Steven Obama sau Barack Jones", in timp ce Rich Miller, care scrie pe blogul Capitol Fax, i-a transmis lui Obama sa-si schimbe numele in "Barry O'Bama".

Chiar si in timpul campaniei prezidentiale din 2008, unii analisti de peste Ocean au sugerat la inceput ca numele lui Obama ar putea reprezenta un dezavantaj.

Cartea lui McClelland descrie activitatea politica a lui Obama in Chicago si cum a reusit acesta sa-i impresioneze pe cei care, ulterior, l-au ajutat sa castige fotoliul de la Casa Alba.​