Autoritatile chineze folosesc o bacterie "mancatoare de petrol" pentru a stopa si curata mareea neagra din Marea Galbena, produsa in urma exploziei unui oleoduct la sfarsitul saptamanii trecute, a anuntat marti Xinhua, agentia oficiala de presa din China, preluata de AFP.

Administratia de Siguranta Maritima din China a comandat sambata peste 23 de tone din repsectiva baterie, a anuntat Yang Jiesen, seful diviziei de cercetare si dezvoltare din carul unei companii de biotehnologie din Beijing, potrivit sursei citate.

Zeci de nave de recuperare a petrolului si sute de barci de pescuit au fost implicate in operatiunea de curatare, dupa ce accidentul produs vineri a raspandit circa 1.500 de tone de titei in largul portului Dalian, din nord-estul Chinei.

"Prin folosirea 'bacteriei mancatoare de petrol' in cazul deversarii de la Dalian, China recurge pentru prima data, in mod semnificativ, la biotehnologie pentru rezolvarea unei probleme de poluare a mediului", noteaza agentia chineza.

Procedeul, cunoscut ca "bioremediere", foloseste microorganisme pentru distrugerea anumitor hidrocarburi toxice prezente in titei, transformandu-le in substante mai putin nocive. Tehnica a mai fost folosita si in cazul dezastrului ecologic provocat, in 1989, de vasul petrolier Exxon Valdez in Alaska.

Accidentul de la Dalian a afectat serios livrarile de petrol catre sudul Chinei, intrucat portul a fost inchis partial, dar rafinariile proceseaza in prezent titeiul din rezerve, astfel ca nu se asteapta un impact negativ asupra pretului petrolului, precizeaza agentia Xinhua.