In urma cu 41 de ani, Neil Armstrong a fost primul om care a pus piciorul pe Luna. "Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire", spunea Armstrong in direct, in fata a peste 600 de milioane de oameni care urmareau evenimentul. La 20 iulie 1969, dupa ani de incercari, NASA realiza prima aselenizare din istorie, reusind sa indeplineasca obiectivul anuntat de presedintele John F. Kennedy: cucerirea spatiului cosmic. Scepticii sustin insa ca aselenizarea realizata de echipajul misiunii Apollo 11 a fost "aranjata" intr-o baza militara americana sau in studoiurile de la Hollywood, parte a unui "complot" pus la cale de guvernul de la Washington.

Argumentele scepticilor au fost intarite si de anuntul facut anul trecut de oficiali NASA, care au declarat ca inregistrarile video originale ale primei aselenizari au fost sterse iar casetele au fost refolosite pentru a se economisi bani. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca "sunt mai bune decat originalele".

Citeste mai jos cateva dintre cele mai controversate teorii ale conspiratiei despre aselenizare (un top realizat de National Geographic):

Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin, Michael Collins

Echipajul misiunii Apollo 11

  •  operatiunea de aselenizare ar fi trebuit insotita de un nor mare de praf, iar aselenizarea ar fi creat un crater important, insa modul Eagle poate fi observat cum sta pe solul plat, fara sa fie vizibile urme ale aselenizarii
  • steagul american se misca ca si cum ar fi fost batut de vant, desi luna nu are atmosfera
  • imaginea lui Armstrong si cea a modulului lunar Eagle se reflecta in viziera lui Buzz Aldrin
  • nu exista corpuri ceresti vizibile
  • mai multe umbre apar ciudat in pozele facute de Apollo 11
  • urmele lasate de cizmele astronautilor sunt prea clare, par facute in nisip ud, nu pe suprafata uscata a lunii
  • obiectele lasate de astronauti pe Luna (o parte din modulul Eagle, steagul american si alte instrumente) nu sunt vizibile oamenilor de stiinta si astronomilor care folosesc telescoape foarte performante pentru a cerceta spatiul
  • in imaginile facute in 1969, pot fi observate lumini ciudate, despre care scepticii afirma ca provin de la lampile din studiouri

Secvente din documentarul "Did We Land On The Moon"

"Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire"

Ce spune Departamentul de Stat de la Washington despre evenimentul petrecut in urma cu 41 de ani:

"Nu exista niciun fel de indoiala ca aselenizarea a fost adevarata",a declarat Todd Leventhal, care este expert in teoriile conspiratiei la Departamentul de Stat al SUA. Intr-un interviu acordat anul trecut HotNews.ro, Leventhal a afirmat ca exista "dovezi foto si video, declaratiile multor oameni implicati in mod direct in acest efort si aproape 400 de kg de roci lunare, care sunt, in mod fundamental, diferite de pietrele de pe Pamant".

Iata cateva dintre argumentele lui Leventhal:

  • rocile lunare sunt diferite complet fata de ceea ce e pe Pamant si nu ar fi putut fi construite artificial
  • NASA se afla in plina dezvoltare tehnologica si daca nu aveau tehnologia, o puteau cumpara. Ceea ce aveau ei la dispozitie era cu mult inainte la orice altceva existent in acea perioada, iar zborul spre Luna putea fi pus pe hartie de orice fizician "care-si merita banii" 
  • orice conspiratie care sa falsifice o aselenizare ar fi implicat minim cateva sute de oameni. Ar fi fost nu doar imposibil sa convingi atat de multe persoane decente sa minta, dar ar fi fost greu sa impiedici pe fiecare dintre ei sa scoata la lumina un astfel de secret pentru 40 de ani.
  • riscurile implicate in incercarea de a realiza o inselaciune sunt enorme iar reputatia SUA ar fi avut de suferit in urma unei farse atat de grave 
  • americanii au realizat sase aselenizari. Ce rost ar fi avut sa falsifici atat de multe misiuni pe Luna cand riscul de a fi prins era tot mai mare?
  • organizarea unei astfel de pacaleli nu e atat de simpla precum pretind adeptii teoriilor conspiratiei.

Citeste mai multe despre aselenizare pe site-ul NASA.gov.