​Siria a decis sa interzica studentilor si profesorilor sa poarte niqab-ul, valul islamic ce acopera fata in intregime, in toate universitatile de stat si private din tara, relateaza Daily Telegraph. Masura reprezinta un acord rar intalnit intre un stat cu guvern autoritar si democratiile europene, ce vine in contextul in care Franta si Belgia sunt aproape de a interzice portul de burka si niqab in spatii publice.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

"Am dat directive tuturor universitatilor sa interzica femeilor care poarta niqab sa se inscrie", a declarat un oficial al guvernului de la Damasc.

In aceeasi nota, ministerul educatiei a decis ca sute de profesori de scoala primara care au purtat niqab-ul in scoli de stat sa fie transferati pe posturi administrative.

Ordinul a fost dat pentru a proteja identitatea seculara a Siriei. Valurile care acopera in intregime fata s-au raspandit si in alte tari arabe cu inclinatii seculare, cum ar fi Egipt, Iordania si Liban. Guvernul din Iordania incearca sa descurajeze purtarea acestora anuntand diverse jafuri facute de persoane care purtau valul pe post de masca.

Turcia de asemenea interzice valurile in universitati.

Decizia va ajunge in Senatul sirian in septembrie.

Niqab-ul nu este popular in Siria, un stat in proportie de circa 87% musulman, cele mai multe femei purtand hijab-ul, valul care nu acopera fata.

Potrivit BBC, ministrul educatiei ar fi luat in considerare aceasta masura la cererea parintilor si studentilor. Acesta a declarat ca asemenea practici sunt in opozitie cu valorile academice si traditionale din Siria.