Hamas a interzis femeilor sa mai fumeze narghilea in cafenelele din Fasia Gaza, in cea mai recenta ofensiva de impunere a legilor islamice in teritoriul palestinian, relateaza AP, preluat de Le Figaro.

Interdictia a fost anuntata sambata si duminica de responsabili ai securitatii, in timpul unei descinderi neprevazute pe malul marii Gaza, zona cafenelelor extrem de frecventate de palestinieni: chelnerii s-au trezit ca nu mai au voie sa serveasca narghilele clientelor lor.

In confuzia generala care a urmat, guvernarea islamista s-a vazut nevoita sa precizeze ca doar femeile sunt vizate de aceasta interdictie, nu si clientii de sex masculin.

"Distruge casatoriile si e nociva pentru imaginea palestinienelor"

Argumentele invocate de Miscarea rezistentei islamice au fost ca aceasta practica distruge casatoriile si este nociva pentru imaginea palestinienelor.

"Nu este potrivit pentru o femeie sa se aseze cu picioarele incrucisate si sa fumeze in public. Aceasta afecteaza imaginea palestinienelor", explica Ihab Ghussein, purtator de cuvant al ministerului de Interne, intr-un comunicat difuzat duminica.

"Numeroase femei care fumau in public au fost alungate atunci cand sotii lor le-au vazut sau le-au prins", subliniaza si purtatorul de cuvant al politiei Hamas, Ayman Batneiji, fara a aduce insa nicio proba in sprijinul acestei declaratii.

In Gaza, unde distractiile sunt rarisime si banii sunt foarte putini, petrecerea unor ore indelungate la discutii, in norii de fum parfumati ai narghilelelor, in cafenelele de la malul marii, este una dintre principalele placeri care raman la dispozitia celor 1,5 milioane de locuitori ai Fasiei, inchisi in teritoriul lor de blocada israeliana.

Populatia manifesta rezistenta la incercarile Hamas de a impune noi restrictii

In ciuda interdictiei Hamas, unele dintre femei, membre ale clasei de mijloc sau superioare, isi fumau narghileaua in primele ore ale diminetii de duminica. Si chiar femeile cele mai conservatoare s-au hazardat sa traga cateva fumuri discrete din narghileaua sotului lor.

"E stupid", spune Haya Ahmed, o contabila de 29 de ani. "Nu fumam pe strada, ci in localuri unde intra reareori cate o persoana".

Pentru ea, este inca o mica libertate care dispare: "Fumam in public, in prezenta familiei mele. Acum, o sa fumez doar acasa".

Ayman Abou Khair, de la sindicatul patronilor de cafenele din Gaza, crede ca aceasta decizie le va reduce veniturile cu 10%.

Locuitorii din Gaza, desi traditionalisti, manifesta rezistenta la eforturile Hamas de le impune noi restrictii, in numele islamului. Iar Miscarea a dat inapoi, in trecut, in fata rezistentei populatiei: interdictia angajarii de barbati in saloanele de coafura nu a fost niciodata aplicata iar ordinul dat avocatelor, de a-si acoperi capul atunci cand intra in sala tribunalului, a fost uitata discret.

In schimb, Hamas a reusit sa interzica femeilor sa conduca motociclete. De asemenea, a ordonat profesorilor sa determine adolescentele sa poarte voal si haine lungi, iar strainii nu au voie sa introduca alcool in Fasia Gaza.