NATO a anuntat ca a interceptat o scrisoare a comandantului suprem al talibanilor, mola Mohammad Omar, prin care acesta cere capturarea sau uciderea tuturor afghanilor care sustin lucreaza pentru coalitia internationala sau pentru guvernul de la Kabul, relateaza AFP.

Scrisoarea interceptata, daca este autentica, marcheaza o schimbare radicala in raport cu directivele precedente in ceea ce priveste tratamentul prizonierilor afghani ai talibanilor.

"De fiecare daca cand un responsabil, soldat, angajat sau muncitor al guvernului sclav este capturat, nu trebuie nici sa atacam si nici sa facem rau acestor prizonieri", recomanda codul de conduita din august 2009, atribuit lui mola Omar.

Mohammad Omar a emis aceasta directiva in iunie, a precizat duminica purtatorul de cuvant al NATO, generalul Josef Blotz, care a adaugat ca seful talibanilor se ascunde in Pakistan.

"Acest mesaj provine de la mola Omar, care se ascunde in Pakistan, si este adresat comandantilor din Afghanistan", a spus purtatorul de cuvant.

El a adaugat ca ordinul adresat talibanilor este sa lupte impotriva coalitiei internationale pana la moarte si sa ucida sau sa captureze orice civil afghan care sustine sau lucreaza pentru fortele coalitiei sau pentru guvern.

Apelul cere, de asemenea, recrutarea afghanilor care au acces la bazele NATO sau americane, a precizat generalul Blotz.

Scrisoarea interceptata de NATO afirma, in plus, ca femeile care au ajutat fortele coalitiei sau le-au furnizat informatii trebuie ucise.

Mola fara un ochi este unul dintre fondatorii miscarii talibanilor si este considerat liderul spiritual al acestora. El a fost alungat de la putere la sfarsitul anului 2001 in urma interventiei militare internationale. Numerosi analisti si diplomati afirma ca se ascunde in Pakistan, in ciuda dezmintirilor repetate ale Islamabadului.