Televizunea de stat din Venezuela a difuzat vineri imagini cu ramasitele eroului revolutionar Simon Bolivar, deshumat din ordinul presedintelui Hugo Chavez, care a cerut investigarea mortii acestuia, relateaza CNN.

Potrivit documentelor istorice, Simon Bolivar, figura centrala a miscarii de independenta sud-americane, a murit de turbeculoza, in 1830, la varsta de 46 de ani. Insa presedintele venezuelean Hugo Chavez a ordonat exhumarea cadavrului fostului lider militar, pentru a se cerceta daca acesta nu a fost cumva ucis.

"Bolivar este viu. Sa nu-l percepem ca un om mort, ca un schelet. El este precum un fulger, un foc sacru", a spus Chavez, care a participat la ceremonia de exhumare a marelui erou revolutionar.

Imaginile prezentate de televiziunea publica din Venezuela aratau, in timp ce pe fundal se intona imnul national, un grup de oameni de stiinta in halate albe care deschideau un sicriu, dezvaluind ramasitele unui schelet uman.

Potrivit lui Chavez, scheletul si piesele de imbracaminte gasite in interiorul mormantului vor fi supus unor analize ADN.

Mai mult, seful statului sud-american a recunoscut pe contul sau de Twitter ca "a plans" de emotie cand a vazut pentru prima data, joi, ramasitele lui Simon Bolivar. Chavez spune ca il considera pe Bolivar "tatal revolutiei" sud-americane.

Simon Bolivar este cel care in 1819 a fondat Gran Colombia, o federatie ce cuprindea teritoriile statelor actuale Venezuela, Columbia, Panama si Ecuador. El a condus armata care a eliberat Bolivia, Columbia, Ecuador, Panama, Peru si Venezuela de sub dominatia spaniola si este creditat cu raspandirea principiilor democratice in America Latina.