Scafandrii care explorau o epava din Marea Baltica au descoperit mai multe sticle cu ceea ce pare a fi cea mai veche sampanie din lume, relateaza Reuters.

Christian Elkstrom si echipa sa de scufundatori au povestit ca au adus la suprafata o sticla in speranta ca in acest fel vor putea data epava si identifica numele vaporului. Au desfacut sticla pentru a degusta continutul.

"A fost incredibil. Era foarte dulce, cu o aroma de stejar si o alta foarte pronuntata de tutun. Si avea bule foarte fine", a descris Elkstrom experienta.

Sticla si continutul sau au fost trimise expertilor francezi, iar forma buteliei indica faptul ca a fost facuta la finele secolului al XVIII-lea.

"Suntem siguri in proportie de 98% ca este vorba de Veuve Cliquot, probabil produsa intre 1772 (anul infiintarii producatorului) si 1785", a adaugat Elkstrom, potrivit caruia vaporul se indrepta spre Sankt Petersburg, pe atunci capitala Rusiei.

Actualul record este detinut de producatorul Perrier-Jouet, care detine doua sticle datand din 1825.

Specialistul suedez in sampanie Richard Juhlin afirma, pentru cotidianul Alandstidningen, ca, daca se dovedeste ca este vorba despre un Veuve-Cliquot de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, sticla ar putea valora aproximativ 500.000 de coroane suedeze (53.000 de euro).

Deocamdata nu se stie cate sticle se afla pe fundul marii. Autoritatile din Aland, insule autonome din Finlanda, au autoritatea de a decide ce se va intampla cu epava si cu incarcatura sa.