Un schimb de focuri intre armata si membrii unei bande de traficanti au creat panica in orasul mexican Nuevo Laredo, la granita cu Texas, anunta AFP. 12 oameni au murit in urma confruntarilor violente, potrivit ministerului mexican de Interne.

"Noua delincventi, doi civili si un militar au murit in trei confruntari intre soldati si membrii crimei organizate, provocand ranirea a 21 de civili", precizeaza ministerul, intr-un comunicat.

Schimbul de focuri a provocat scene de panica in randul populatiei, in conditiile in care banda criminala a blocat mai multe strazi cu autobuze si camioane. Orasul a fost practic paralizat de ambuteiaje, iar panica a fost agravata de tamponarile dintre masinile care incercau sa iasa din schimbul de focuri, care a durat aproximativ doua ore.

Violentele ucigase s-au accentuat in ultimele luni in regiunea Nuevo Laredo, pe fondul confruntarilor pentru preluarea controlului asupra traficului de droguri dintre cartelul "Golfului" si banda "Zetas", desprinsa din acest cartel.

In apropiere, in Ciudad Juarez, violentele au cunoscut o noua turnura joi, cand crima organizata a folosit pentru prima oara o masina capcana pentru a ucide politisti. In urma exploziei, si-au pierdut viata doi politisti, un medic si un membru al echipelor de salvare.

In Mexic, violentele legate de razboiul cartelurilor au provocat deja 7.000 de morti de la inceputul anului, un nivel record. Anul trecut, confruntarile dintre bandele criminale si fortele de ordine au provocat 9.000 de victime.

Bilantul acestui conflict se apropie de 25.000 de victime din decembrie 2006, data la care a ajuns la putere presedintele Felipe Calderon, care a declarat razboi traficantilor de droguri.