Un barbat care a supravietuit lagarelor naziste de concentrare a difuzat pe Internet un videoclip care il prezinta dansand cu familia sa, pe melodia "I will survive", in fata mai multor locuri simbolice ale genocidului, relateaza Le Figaro, in editia electronica.

Imn al vietii sau o provocare indoielnica? Imaginile postate pe Web il arata pe batran alaturi de fata sa si de nepotii sai dansand in fata locurilor emblematice ale deportarii. Barbatul se numeste Adolek Kohn, are 89 de ani si a fost deportat la Auschwitz in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Batranul danseaza in fata sinelor caii ferate care duce la lagarul Auschwitz sau in fata intrarii marcate de faimoasa inscriptie "Arbeit macht frei". Imaginile au fost filmate de Jane Korman, fiica lui Adolek Kohn, o artista care a avut ideea crearii acestui video. Postat pe YouTube in ianuarie, el a trecut practic neobservat, pana cand a fost "reperat", ironia sortii, de gruparile neo-naziste. A ajuns la 500.000 de vizualizari si e vedeta pe retele de socializare precum Facebook si Twitter. In cea mai mare parte, reactiile sunt pozitive, dar unii vorbesc despre "lipsa de gust".

"Ne-am rugat pentru morti inainte de a dansa"

"De ce am facut-o? In primul rand, pentru ca am venit cu copiii mei", a declarat batranul, care traieste la Melbourne, in Australia. "Cine (dintre cei deportati) a putut sa vina aici cu copiii lui? Cea mai mare parte sunt morti". Cei care au supravietuit "au creat o noua generatie, o generatie frumoasa".

Pentru a celebra aceasta revansa a vietii, barbatul a dorit sa danseze. "Este important pentru ca suntem in viata, am supravietuit". Un cadru din lagarul de la Dachau rezuma aceasta stare de spirit: Barbatul, imbracat cu un tricou pe care scrie "Survivor", face semnul victoriei in fata sinistrelor cuptoare.

La intrebarea daca aceste imagini nu constituie o lipsa de respect la adresa milioanelor de victime ale genocidului, protagonistii spun ca si-au luat toate masurile de precautie. "Ne-am rugat pentru morti" inainte de a dansa, explica Adolek Kohn.

"Am incercat sa dansam atunci cand nu erau multi vizitatori in jur", precizeaza fiica sa. "Este extrem de dur sa-i judecam pe supravietuitorii holocaustului in aceste locuri", explica Piotr Kadlcik, presedintele comunitatii evreiesti din Polonia. "Poate ca era important pentru el sa faca asta", continua acesta.

"Daca oricine altcineva ar fi facut-o, as fi gasit ca este foarte nepotrivit. Dar in cazul unui evreu care a supravietuit Holocaustului...", adauga Piotr Kadlcik.

"Daca cineva mi-ar fi spus aici, atunci, ca voi reveni peste 60 de ani cu nepotii mei, as fi spus: Ce tot vorbesti? Ce tot vorbesti? Este un moment cu adevarat istoric", sunt vorbele rostite de batran la finalul videclipului, pe muzica lui Cohen.