Cetatenii Rusiei care au o cat de mica tangenta cu secrete de stat vor fi nevoiti sa astepte o perioada mai lunga de timp pentru a intra in posesia unui pasaport. Guvernul a aprobat un proiect de lege, conform caruia actualii si fostii detinatori de asemenea secrete vor fi verificati trei luni, fata de numai o luna cat prevede legislatia in vigoare, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul aminteste ca aceste verificari sunt de competenta FSB, a carui influenta a sporit semnificativ in ultimul timp. Presedintele Dmitri Medvedev si-a asumat public paternitatea initiativei.

Care este rostul acestei decizii, de ce detinatorii de secrete de stat nu sunt inclusi intr-o baza electronica de date – sunt intrebari la care nu s-a putut obtine un raspuns din partea principalei institutii a Rusiei din domeniul securitatii. La fel cum nu s-au primit explicatii coerente privind prelungirea perioadei de verificari. In general, concluzioneaza sursa citata, FSB (ex-KGB) condus de Aleksandr Bortnikov refuza tot mai frecvent sa discute cu societatea civila.

Intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca amendamentele aduse legii FSB sunt in curs de elaborare din ordinul lui. Aceste cuvinte reprezinta prima reactie oficiala a Kremlinului la extrem de controversatul proiect de lege.

"Vreau, inainte de toate, sa atrag atentia asupra unui aspect esential, si anume ca este vorba despre legislatia noastra interna, nu este vorba de un act normativ international. In al doilea rand, fiecare tara are dreptul la perfectionarea legislatiei sale, inclusiv in privinta serviciilor speciale”, a adaugat Medvedev. „Si vom face asta. Iar ceea ce se intampla acum – vreau ca toti sa stie acest lucru – se realizeaza la indicatia mea directa”, a spus Medvedev.

Sporirea misterului care inconjoara FSB a inceput inca de pe vremea lui Nikolai Patrusev, cand, in 2006-2007 s-a redus drastic numarul conferintelor de presa unde ziaristii puteau afla detalii referitoare la moartea sau capturarea unor teroristi de mult cautati sau a altor persoane implicate in activitatea antiterorista din Rusia.

Pe culoare, unii dintre colaboratorii serviciilor speciale au recunoscut ca s-a primit un ordin nescris de la conducerea FBS de a oferi mass-media numai informatiile imposibil de ascuns, restul – numai cu aprobarea directorului institutiei.

Odata cu venirea lui Bortnikov, in mai 2008, FSB este tot mai strans invaluita intr-o perdea deasa de mister si secretomanie. FSB nu mai emite comunicate de presa, nu mai iese cu declaratii de presa si nu mai organizeaza intalniri cu ziaristii, formale sau informale. Pentru orice intrebare este nevoie de cerere oficiala, raspunsul fiind, de regula, acelasi: „La solicitarea dvs nu va putem pune la dispozitie datele cerute”. NG constata ca aceasta departare a FSB de societatea civila a coincis cu venirea la putere a presedintelui Dmitri Medvedev, care nu este un produs al serviciilor.

Prin urmare, FSB isi intareste muschii. In acest context, analistul Aleksei Malashenko, de la filiala moscovita a centrului Carnergie, crede ca, institutiile de forta, in special FSB vad in reformele liberale in curs de aplicare o amenintare reala. „Ei se tem ca-si vor pierde puterea de influenta, ca dominatia lor va lua sfarsit. Iar in conditiile in care se constata o noua explozie a terorismului, a lua masurile necesare pentru inlaturarea acestei amenintari pare un demers justificat. Se incearca patrunderea tot mai profunda in viata persoanala a oamenilor, punerea ei sub control. Ei inteleg ca tendintele actuale ataca autoritatea si pozitiile lor”, explica expertul.