Anchetatorii rusi au stabilit identitatea celui care a ucis-o pe jurnalista si militanta pentru drepturile omului Natalia Estemirova, a anuntat joi presedintele rus, Dmitri Medvedev, fara a dezvalui, insa, identitatea acestuia.

"Executantul crimei, ucigasul, a fost demascat si identificat cu precizie. Este in curs o ancheta pentru a stabili nu numai cine este ucigasul, ci si cine a comandat aceasta crima groaznica", a anuntat Dmitri Medvedev, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Colaboratoare a ONG-ului rus Memorial, Natalia Estemirova a fost rapita in iulie anul trecut in Cecenia, fiind gasita moarta, la scurt timp dupa aceea, in republica vecina, Ingusetia. Corpul Nataliei Estemirova a fost gasit intr-o padure in apropiere de Nazran, principalul oras din Ingusetia. "A fost ucisa cu mai multe focuri de arma", declarau atunci anchetatorii.

Natalia Estemirova era o apropiata a jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinata in 2006 la Moscova si unul dintre putinii oameni care au avut curajul sa denunte executiile comise in Cecenia in timpul celor doua conflicte dintre fortele care luptau pentru independenta si armata rusa, dupa destramarea URSS. Estemirova a fost unul dintre colaboratorii cei mai cunoscuti ai ONG-ului Memorial in Caucazul rus, denuntand o executie care a avut loc in Cecenia, eveniment care a nemultumit profund autoritatile locale pro-ruse.