Un tribunalul suedez a condamnat doi frati care au incercat sa incendieze casa artistului care a infuriat lumea musulmana cu desenul sau care il reprezenta pe profetul Mohamed drept caine, informeaza Fox News. Cei doi frati au fost condamnati la doi ani de inchisoare fiecare.

Incercarea de incendiu a fost motivata de o caricatura din 2007 a lui Lars Vilks care il infatisa pe Mohamed drept caine, informeaza Judecatoria din Helsingborg. Acuzatilor, in varsta de 19, respectiv 21 de ani, nu le-a fost publicat numele din cauza legilor suedeze privind intimitatea.

Fratii au negat capetele de acuzare, sustinand ca niciunul dintre ei nu a fost la casa lui Vilks din Nyhamnslage din sudul Suediei in noaptea incidentului. Nu s-a decis daca ei vor face sau nu recurs.

Vilks nu se afla acasa in noaptea incidentului pe 14 mai, atunci cand mai multe ferestre au fost sparte si un lichid inflamabil a fost imprastiat in bucatarie si pe peretii exteriori ai cladirii. Trecatorii au raportat incidentul la politie care mai apoi au descoperit mai multe sticle de plastic umplute cu benzina langa casa lui Vilks impreuna cu o haina in care se afla cheia de la apartamentului unuia dintre frati. Au gasit de asemenea si dovezi care atesta ca fratii au folosit un calculator pentru a cauta adresa lui Vilks.

Vilks l-a desenat pe Mahomed la circa un an dupa ce 12 ziare din Danemrca au provocat furia musulmanilor, publicand mai multe caricaturi cu profetul. Caricaturile lui Vilks au fost publicate de un ziar din Suedia, lucru care a provocat noi proteste ale musulmanilor.

Vilks a fost mutat de autoritati intr-o locatie secreta, dupa ce Al-Qaeda din Irak a anuntat, in septembrie 2007, ca a pus pe capul sau o recompensa de 100.000 de dolari.