Argentina a devenit, joi, prima tara din America Latina care a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex, transmite AFP. Dezbaterea de 15 ore din Senatul de la Buenos Aires a fost transmisa in direct la televiziunea nationala, iar decizia este considerata "istorica". Biserica Catolica a incercat fara succes sa ceara un referendum national in aceasta chestiune.

Legea, sprijinita de guvernul de centru-stanga al presedintei Cristina Kirchner, a fost adoptata cu 33 de voturi "pentru" si 27 "impotriva".

"E o zi istorica", a declarat liderul partidului de guvernamant, Miguel Pichetto, in timp ce sute de persoane aflate in fata cladirii Congresului au strigat "Egalitate, Egalitate".

Unii dintre manifestanti, reprezentanti ai organizatiilor de stanga si ai homosexualilor, au afirmat ca Biserica "este un gunoi, o dictatura", in timp ce opozanti ai legii au afisat imagini cu Fecioara Maria rugandu-se.

Biserica Catolica a incercat fara succes sa ceara un referendum national in aceasta chestiune. Kirchner a criticat argumentele bisericii, afirmand ca acestea amintesc de "Inchizitie".

Potrivit noii legi, cuplurile de aceleasi sex vor avea aceleasi drepturi ca si cele heterosexuale in termeni de adoptie, asigurari sociale si familie.

Argentina, o tara in care 90% dintre locuitori se declara catolici, a devenit astfel prima tara din America Latina care a legalizat casatoriile homosexuale. In afara de Argentina, aceste casatorii mai sunt legale in Olanda, Belgia, Spania, Canada, Africa de Sud, Norvegia, Suedia, Portugalia si Islanda.

In Mexic, doar capitala Mexico City a aprobat casatoriile intre persoane de acelasi sex.