Mai multi jurnalisti aflati in flotila pro-palestiniana interceptata la 31 mai de trupele de comando israeliene au anuntat ca urmeaza sa dea in judecata Israelul, transmite Al Jazeera. Peste 30 de ziaristi se aflau la bordul vapoarelor care au incercat, la sfarsitul lunii mai, sa sparga blocada impusa de Israel in Fasia Gaza.

Avocatii acestora au inceput deja sa pregateasca procese in mai multe tari din Europa. Ziaristii acuza Israelul de incalcarea legilor internationale si solicita compensatii pentru pierderile suferite, returnarea echipamentelor electronice precum si demararea unei anchete internationale care sa determine felul in care soldatii israelieni i-au tratat pe jurnalistii aflati la bordul vapoarelor.

La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Oficialii israelieni au afirmat ca soldatii au folosit forta doar pentru a se apara, insa cei aflati la bordul navelor au sustinut ca trupele de comando au deschis focul imediat ce au ajuns pe nava Mavi Marmara.

Una dintre cele noua persoane ucise atunci a fost Cevdet Kulclar, ziarist turc.

Jurnalistii sustin ca autoritatile din Israel nu le-au returnat pasapoartele si echipamentele confiscate, iar soldatii israelieni le-ar fi folosit cartile de credit. Un jurnalist italian, Manolo Luppichini, a afirmat pentru publicatia Haaretz in iunie ca de pe cartea sa de credit s-au facut cumparaturi de 65 de dolari.

Intre cei 30 de ziaristi aflati in flotila pro-palestiniana s-au aflat jurnalisti turci, spanioli, germani, libanezi, egipteni, britanici si americani.